SLAA

SLAA

Noorderwoord met Daan Heerma van Voss en Marjolijn van Kooten

Noorderwoord met Daan Heerma van Voss en Marjolijn van Kooten

Beppie Melissen, Daan Heerma van Voss, Marjolijn van Kooten, Christine Otten, Rashid Novaire

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan!

De volgende editie van Noorderwoord staat gepland op woensdag 27 maart 2024.

Op de line-up staan dit keer schrijver Daan Heerma van Voss en cabaretier Marjolijn van Kooten. De Noorderwoordmonoloog gaat dit keer over Truus Beerends, de moeder van onze huisdichter Lamyn, wordt geschreven door Rashid Novaire en opgevoerd door Beppie Melissen. Natuurlijk zijn er ook de bijdragen van Lamyn en huisband Trio Lampe.

Zoals altijd is de presentatie in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten. Christine Otten brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels.

Programma van SLAA & Christine Otten
Onder redactie van Christine Otten en SLAA.

Foto: Desiré van den Berg

Daan Heerma van Voss (1986) is romanschrijver, journalist en historicus. Hij wordt vaak genoemd als een van de voormannen van de huidige jonge schrijversgeneratie. Hij heeft geschreven voor verscheidene nationale en internationale kranten en tijdschriften, zoals Haaretz, Svenska Dagbladet, PEN International, The New York Times en de Amerikaanse Vogue. Zijn werk is voor meerdere literaire prijzen genomineerd en bekroond met De Tegel. Zijn werk is in verscheidene talen vertaald. Heerma van Voss treedt regelmatig op en doet dit altijd met plezier. In 2020 schreef hij Coronakronieken, waarin hij corona-verhalen van over de hele wereld heeft verzameld, en ondergebracht in een lopend verhaal. Daarna verscheen het autobiografische De bange mens. Hij won de BNG Bank Literatuurprijs 2023 met zijn boek Geen vaarwel vandaag.

Foto: Benning Gladkova

Marjolijn van Kooten (1971) is een van oorsprong Amsterdamse cabaretière die bekendstaat om haar psychiatrische cabaret. Op humoristische wijze bespreekt ze mentale problemen als angst of depressie, met wat ze zelf ‘psychiatrisch cabaret’ noemt. In haar muzikale voorstellingen probeert ze het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken. Met veel humor – het liefst een beetje zwarte – en mooie liedjes kaart ze vragen aan als: hoe verbind je je écht met anderen en hoe accepteer je jezelf? Van Kooten studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse Theater Academie Nieuwe Stijl. In datzelfde jaar sleepte ze op het Amsterdams Kleinkunst Festival een zilveren plak in de wacht in de strijd om de Wim Sonneveldprijs.

Foto: Joke Schut

Rashid Novaire (1979) heeft meerdere romans op zijn naam staan, waaronder Het lied van de rog (2007), Afkomst (2008) en Zeg maar dat we niet thuis zijn (2015). Hij werd tweemaal genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Ook maakte hij podcasts voor Public Art en deBuren en schreef hij voor theater, onder meer een lunchpauzevoorstelling voor Bellevue en muziektheater bij het Bayerisches Staatstheater.

Foto: Rosalie Thoden van Velzen

Beppie Melissen is een Nederlands actrice, bekend van onder andere haar gastrollen in de televisieserie Jiskefet. Ze speelde talloze theater-, film- en tv-rollen. Melissen richtte in 1989 samen met René van ’t Hof en Leny Breederveld Theatergroep Carver op waaraan zij nog steeds verbonden is. Eerder was ze in de seizoenen 1975-1977 verbonden aan de Scholengroep van Toneelgroep Centrum. Zij acteerde in televisieseries als Baantjer, IC en Wet & Waan en in vele films, waaronder Advocaat van de Hanen, Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium en Het Zakmes. In 2006 en 2007 speelde Melissen in de televisieserie Gooische Vrouwen. In 2019 speelt zij een hoofdrol in de zeer goed ontvangen film Kapsalon Romy. Voor deze film ontving zij op 2 oktober 2020 het Gouden Kalf voor de beste actrice.

Foto: Jean van Lingen

Christine Otten (Deventer, 1961) is schrijver. Ze brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels. In 2011 verzorgde ze samen met fotokunstenaar Erik Kessels het boekenweekessay Good luck. Haar roman Rafaël (2014) is verfilmd. Verder verschenen onder meer de roman Een van ons (2020) en het essay De ander bestaat niet (2022). Ze is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard. Ze is ook actief als presentator en mede-initiatiefnemer van literaire programma’s als Bijlmer Boekt! en Noorderwoord.

//Foto’s: Jean van Lingen