SLAA

SLAA

Noorderwoord met o.a. Marjolijn van Heemstra

Noorderwoord met o.a. Marjolijn van Heemstra

Lotte van Dijck, Marjolijn van Heemstra, Christine Otten, Birgit Schuurman, Thomas Verbogt

Winnaar van de BNG Literatuurprijs én Amsterdam-Noordbewoner Marjolijn van Heemstra komt voordragen. Marjolijn is bekend als schrijver, theatermaker, dichter en columnist voor Trouw. Door de veelzijdigheid in alles wat ze maakt, spreekt ze een breed en gevarieerd publiek aan. Ze werd bij literaire liefhebbers bekend met o.a. Als Mozes had doorgevraagd, Meer hoef dan voet en En we noemen hem.

De Noorderwoordmonoloog wordt geschreven door Lotte van Dijck. Lotte schrijft, musiceert, illustreert en maakt voorstellingen. Nadat ze in 1997 met haar toenmalige duo Kirke de Grote prijs van Nederland won in de categorie Singer-songwriter, begon ze met de opleiding Docent muziek aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2003 afstudeerde. In oktober 2016 verscheen Kom je verdwalen – Lottes eerste boek met fototekeningen en gedichten – bij uitgeverij Querido.

De monoloog wordt opgevoerd door Birgit Schuurman. Birgit is een verhalenverteller. Met óf zonder muziek. De afgelopen jaren speelde ze in talloze films (Pijnstillers, Rokjesdag, Costa), series (Meisje van Plezier, De Mannentester, Heer & Meester, Rechercheur Ria), (muzikale) theaterstukken (50 tinten… De Parodie, Extreem, Last 5 Years) en stond ze in het theater met haar eigen liedjesprogramma Het Grote Verlangen.

Thomas Verbogt debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Lange tijd was hij een zeer gewaardeerd auteur maar toch relatief onbekend, maar al een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad. Thomas Verbogt wordt vooral geprezen om zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Ook met zijn humoristische korte verhalen bindt hij veel lezers aan zich. Thomas Verbogt heeft een dagelijkse column in De Gelderlander, de krant van zijn geboortestreek.

Met natuurlijk ook de vertrouwde bijdragen van onze huisband Trio Lampe, huisdichter Lamyn en de Noordboekentip van Lot Douze (Boekhandel Over het water). Zoals altijd is de presentatie in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten.

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan!