SLAA

SLAA

Noorderwoord met o.a. Erik Jan Harmens

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan!

Op de line-up voor 5 april staan Erik Jan Harmens en Nathalie Baartman. De vertrouwde Noorderwoordmonoloog gaat deze keer over Shirin Blad. De monoloog wordt geschreven door Renée Kapitein en opgevoerd door Soumaya Ahouaoui. Natuurlijk zijn er ook bijdragen van onze huisband Trio Lampe, huisdichter Lamyn en de Noordboekentip van Lot Douze (Boekhandel Over het water). Je kunt een kaartje kopen via deze link.

Zoals altijd is de presentatie in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten. Christine Otten brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels.

Programma van SLAA & Christine Otten
Onder redactie van Christine Otten en SLAA.

//Foto’s: Jean van Lingen

Foto: Willem van Walderveen

Nathalie Baartman (1973) is een Twentse cabaretière. Na haar opleidingen psychologie, filosofie, ontwikkelingsstudies én vooral haar studie tot dramatherapeute is het voor haar duidelijk dat ze kleinkunst wil maken. De Koningstheaterakademie in Den Bosch is dan ook een logische vervolgstap. In 2004 won ze met haar programma STAM direct de persoonlijkheidsprijs op het Cameretten Festival. Ze werkte de show vervolgens uit tot een avondvullende voorstelling, waarmee ze tussen 2006 en 2008 door het land trekt. Nadien volgen de cabaretprogramma’s in een strak tempo op. STAM wordt opgevolgd door LOS (nominatie cabaretprijs Neerlands Hoop), RAAK, Prei met mijLouterVoest en Breek. In het theaterseizoen 2021-2022 trok Baartman door het land met haar voorstelling SNAK.

Foto: Oscar van Geest

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels. Harmens publiceerde ook twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Hij was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Ook schreef hij zes romans. Harmens maakte twee podcasts over hoe het is om te leven zonder roes: Onverdoofd en Nuchter. In september 2021 publiceerde hij in NRC Handelsblad een essay over de diagnose autismespectrumstoornis die hij twee jaar geleden kreeg. Over die diagnose maakt hij op dit moment een nonfictieboek en een dichtbundel. Beide boeken verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap.

Foto: Boris Suyderhoud

Zolang ze zich kan herinneren vertelt Renée Kapitein verhalen. Om deze verhalen een podium te geven studeerde ze dramaschrijven aan de HKU. Eén podium vond ze niet genoeg en dus maakt ze podcasts en schrijft ze comedy en boeken. Haar nieuwste roman Café Morgen kwam 8 maart uit. Wat ze ook maakt het is altijd te herkennen aan de ritmische herhalingen, dynamische scènes en eigentijdse dilemma’s. Renée woont samen met haar veertig planten, twee katten, hond en vriend op – hoe kan het ook anders – een boot in Amsterdam-Noord. En daarnaast kun je haar ook vaak achter de bar of in de boksschool vinden.

Foto: website Henneman Agency

Actrice Soumaya Ahouaoui staat bekend om haar rollen in de TV-series Het Gouden Uur (2022, NPO), Zina (2021-2022, NPO) en New Zeer (2021, NPO). Ze speelde in de speelfilms Marokkaanse Bruiloft (2022) en Zwanger & Co (2022). Ook maakte ze deel uit van het vaste ensemble van Het Nationaal Toneel en speelde in verschillende toneelstukken, waaronder Leedvermaak (2022), Hebriana (2021), Spoonface (2021) en Melk En Dadels (2019).

 

Shirin Blad, 19 jaar oud, is geboren en getogen in Amsterdam-Noord. Met een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Vanaf haar tiende is ze gaan kickboksen en daarvan heeft ze haar beroep gemaakt. Ze geeft dagelijks trainingen aan dames, denk aan privé en/of groepstrainingen. Hiernaast studeert ze sociaal werken, en haar toekomstdoel is een eigen ladies-only-gym te openen in Amsterdam-Noord, waarmee ze haar studie wil combineren. Daarbij sport ze zelf elke dag en houdt ze van Engelse boeken lezen.

Foto: Mariona Visser

Christine Otten (Deventer, 1961) is schrijver. Ze brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels. In 2011 verzorgde ze samen met fotokunstenaar Erik Kessels het boekenweekessay Good luck. Haar roman Rafaël (2014) is verfilmd. Verder verschenen onder meer de roman Een van ons (2020) en het essay De ander bestaat niet (2022). Ze is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.

Foto: Jean van Lingen

Lamyn Belgaroui geeft kickboksles aan kinderen en jongeren. Het gaat om kinderen die het extra nodig hebben, die wat moeilijker kunnen meekomen op een reguliere school. Ook organiseert hij creatieve activiteiten, zoals spoken word, aan jongeren die in detentie zitten of in een jeugdzorginstelling. Hij coacht ze daarbij om hun weg te helpen vinden in de maatschappij, zoals in de documentaire Bruce te zien is. Als vredesambassadeur van Amsterdam-Noord helpt Lamyn bij het organiseren van buurt- en vredesactiviteiten in samenwerking met verschillende organisaties. De Ambassade van Vrede Tuindorp Oostzaan (TOZ) bevindt zich in Amsterdam-Noord. Zijn inbreng hierin is mensen bij elkaar brengen en aansporen tot actie. De Ambassade wil een breed publiek samenbrengen: van jongeren tot veteranen en van ondernemers tot kunstenaars.