SLAA

SLAA

Noorderwoord met o.a. Jannah Loontjens en Farbod Moghaddam

Noorderwoord met o.a. Jannah Loontjens en Farbod Moghaddam

Christine van Stralen, Christine Otten

wo 8 november 2023
20:00
Zonnehuis

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan! Deze editie vindt plaats op 8 november.

Aangekondigd schrijver en acteur Joost Prinsen heeft helaas moeten afzeggen. Gelukkig kunnen we een andere geweldige schrijver bevestigen: niemand minder dan Jannah Loontjens! Verder staat cabaretier Farbod Moghaddam op het podium. De vertrouwde Noorderwoordmonoloog gaat deze keer over Eva Bollen. De monoloog wordt geschreven door Annabelle ten Wolde en opgevoerd door Christine van Stralen. Natuurlijk zijn er ook bijdragen van onze huisband Trio Lampe, huisdichter Lamyn en de Noordboekentip van Lot Douze (Boekhandel Over het water).

Zoals altijd is de presentatie in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten. Zij brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels.

Programma van SLAA & Christine Otten
Onder redactie van Christine Otten en SLAA.

//Foto’s: Jean van Lingen

Foto: Keke Keukelaar

Jannah Loontjens is in Denemarken geboren, ze groeide op in Zweden en Nederland. Haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag, verscheen in 2007 bij Prometheus. Verder publiceerde ze de roman Hoe laat eigenlijk, de dichtbundels Varianten van nu, Het ongelooflijke krimpen en Dat ben jij toch, de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur, de roman Misschien wel niet en het autobiografische filosofieboek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd. In 2023 verscheen haar nieuwste roman En toen ging hij, een roman die zich afspeelt in Zweden ten tijde van de moord op premier Olof Palme. Loontjens schrijft opiniestukken en recensies voor Trouw, NRC en de Volkskrant. Sinds 2017 verzorgt ze een maandelijkse rubriek in Filosofie Magazine, waarin ze filosofen bespreekt die van invloed zijn geweest op haar denken en schrijven. Ze is deel van schrijverscollectief Fixdit.

Foto: Ed van de Pol

Farbod Moghaddam is een veelkunner met stand-up comedy als thuisbasis. Als cabaretier is hij de juryprijswinnaar van Leids Cabaret Festival 2018, finalist van Tv-programma Ik Ga Stuk en heeft hij in 2019/2020 Nederland rondgetoerd met zijn avondvullende voorstelling ‘Vers van de Pers’. Een creatieve en zakelijke duizendpoot met een scherpe geest en innemende persoonlijkheid.

Foto: Jenneke Boeijink

Annabelle Anita ten Wolde (1989), dochter van een kunstschilderes, groeide op met kunst als een integraal onderdeel van haar leven. Toch nam ze pas rond haar 27e – noem het verzet, laatbloeien of een quarterlifecrisis – de beslissing om serieus het artistieke pad te bewandelen. Ze verhuisde naar Amsterdam, waar ze zich omschoolde tot theatermaker en in 2018 haar studie afrondde. Hoewel haar creaties de grenzen tussen theater en audiovisuele kunst verkenden, was haar honger naar creativiteit daarmee nog niet gestild. Ze legde zich daarom ook toe op portretschilderen, en nog recenter is ze begonnen met het schrijven van korte verhalen.

Foto: Peter van Renesse van Duivenbode

Christine van Stralen is een Nederlandse actrice die bekendheid bij het grote publiek verwierf met haar rol in de televisieserie Dunya en Desie. De serie werd tweemaal genomineerd voor een Emmy Award, Christine won voor haar rol een Gouden Beeld. Ze speelde jarenlang een vaste rol in de serie Celblok H en in andere series als Spangas, Papadag, Ninja Nanny en Goede Tijden, Slechte Tijden. Niet alleen is Christine van Stralen een gewaardeerde televisieactrice, ook in het theater heeft ze haar sporen verdiend. Zo speelde ze in diverse voorstellingen bij gerenommeerde gezelschappen als Mugmetdegoudentand, Het Nationale Theater en NTGent. Voor haar solovoorstelling Een vrouw alleen ontving ze de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten. In 2023 stond Christine in het theater met de voorstelling Onder de rook van de Hoogovens. Meest recentelijk speelde Christine in de televisieseries Nood S2 en Flikken Maastricht. Aankomend jaar zal ze onder andere op televisie te zien zijn in de series Bodem en Santos.

Eva Bollen groeide op in de binnenstad van Amsterdam, maar woont momenteel al zeventien jaar in Amsterdam-Noord. Eva is het gezicht van de strijd voor renovatie in een buurt die oud is en waar veel onderhoudsproblemen zijn. In 2021 schreef ze het manifest Stop! Time out! en richtte ze de stichting Red Amsterdam Noord op, om samen met andere Noordelingen en organisaties de balans weer enigszins terug te brengen.

Foto: Jean van Lingen

Christine Otten (Deventer, 1961) is schrijver. Ze brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels. In 2011 verzorgde ze samen met fotokunstenaar Erik Kessels het boekenweekessay Good luck. Haar roman Rafaël (2014) is verfilmd. Verder verschenen onder meer de roman Een van ons (2020) en het essay De ander bestaat niet (2022). Ze is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard. Ze is ook actief als presentator en mede-initiatiefnemer van literaire programma’s als Bijlmer Boekt! en Noorderwoord.