SLAA

SLAA

Noorderwoord met o.a. Sanne Wallis de Vries en Manon Uphoff

Noorderwoord met o.a. Sanne Wallis de Vries en Manon Uphoff

wo 14 oktober 2015

Noorderwoord is een literair evenement dat uitstraalt waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner.

Met op 14 oktober weer een klinkende line-up.

Sanne Wallis de Vries opent de avond. In 1995 werd ze ingelijfd bij Comedytrain en in 1996 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. In 1996 presenteerde Sanne Wallis de Vries met cabaretier Thomas van Luyn een seizoen lang het televisieprogramma Waskracht van de VPRO. In november 1997 ging de eerste avondvullende voorstelling, Sop, in première. De tweede avondvullende voorstelling, Zin, startte in februari 2000. Van september 2000 tot juni 2001 schreef Sanne een wekelijkse column in de uitbijlage van het Haarlems Dagblad. In dezelfde periode begon ze met lesgeven in stand-up comedy bij ST&M en het Amsterdamse Kunstweb.

Schrijver Manon Uphoff is een Nederlandse auteur van korte verhalen, novellen, romans en essays. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die werd genomineerd voor meerdere literaire prijzen (o.a. AKO Literatuurprijs en de ECI-prijs). Haar eerste roman Gemis (1997), werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Ook De fluwelen machine (1998), Hij zegt dat ik niet dansen kan (essays) (2000) en De Vanger en De Bastaard (novellen) (2001-2003) werden lovend ontvangen. De zoetheid van geweld (2013, Longlist Gouden Uil, Longlist AKO Literatuurprijs) is haar meest recente verhalenbundel. In oktober 2014 verscheen haar pamflet De blauwe muze. Waarom de beste literatuur op tv te zien is verschenen.

Malou de Roy van Zuydewijn schreef en schrijft o.a. toneelstukken voor jeugdtheatergezelschappen als Bontehond, Het Filliaal Theatermakers en Kwatta. Naast schrijver is Malou samen met (toneel)schrijver Timen Jan Veenstra oprichter van De Tekstsmederij, het initiatief dat vast gevestigd is in Theater Bellevue en de nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs begeleiding en een podium biedt. Ook zit zij als programmamaker in de redactie van Noorderwoord (i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten, Theaterstraat en Christine Otten) en We Are Public.

Helmert Woudenberg deed in 1969 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Na twee seizoenen als acteur werkzaam te zijn bij Toneelgroep Centrum, werd hij een van de oprichters en leden van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 veel opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Samen met Gees Linnebank werkte hij daarna vier jaar lang als artistiek leider van Toneelgroep Theater in Arnhem. Momenteel is hij freelance acteur, regisseur en docent en trainer.

Als vredesambassadeur van Amsterdam-Noord helpt huisdichter Lamyn bij het organiseren van buurt- en vredesactiviteiten in samenwerking met verschillende organisaties. Lamyn sluit de avond af met een ter plekke geschreven gedicht.

De avond zal muzikaal worden ondersteund door Het Specie Trio met Cris Corstens op sax, Martin van Leusden op drums en Ton van Erp op contrabas.

Noorderwoord: geen exclusieve avond, maar gewoon een mooie avond waar iedereen zich welkom voelt. Kom gezellig langs, pak een stoel en schuif aan.