SLAA

SLAA

Noorderwoord

Noorderwoord

2013-11-14 20:00:00

Na de successen van Bijlmer Boekt! in Zuidoost en West Words in, jawel, Amsterdam West, staat de SLAA te popelen om een nieuw stadsdeel te verkennen. Vanaf dit najaar begeven we ons in het kader van onze nieuwe reeks Noorderwoord met regelmaat aan de ‘andere kant’ van het IJ. Tot nog toe ontbrak een structureel aanbod van literaire programma’s in stadsdeel Noord. Op initiatief van schrijfster én buurtbewoonster Christine Otten willen wij hier samen met de Theaterstraat verandering in brengen.

KAARTVERKOOP HIER

Noorderwoord presenteert literatuur op een vernieuwende, laagdrempelige manier aan een breed publiek en gaat plaatsvinden in het Zonnehuis, een prachtig buurttheater dat een belangrijk stuk Amsterdamse geschiedenis in zich draagt. We willen deze geschiedenis in onze programmering vermengen met de frisse, nieuwe initiatieven die sinds een aantal jaar in dit stadsdeel opduiken. Noorderwoord is niet alleen boeiend voor ‘oude’ en ‘nieuwe’ Noorderlingen, ook Amsterdammers van over het IJ krijgen via Noorderwoord een inkijkje in dit veelzijdige stadsdeel.

In de eerste editie op 14 november vertelt schrijfster Suzanna Jansen over haar werk en leven. Haar familie komt uit Tuindorp Oostzaan en haar boek Het pauperparadijs speelt zich voor een groot deel af in het Tuindorp van de jaren dertig. Ze gaat in gesprek met Christine Otten, die het programma presenteert en eerder dit jaar Om adem te kunnen halen uitbracht; een roman over het arbeidersverleden van haar ouders en grootouders. Theaterstraat-schrijfster Malou de Roy van Zuydewijn schrijft een monoloog op basis van het ontroerende liefdesverhaal van Ome Piet en Gonda uit Tuindorp en Floradorp, die gebracht wordt door actrice Marja Kok. Lamyn, rapper en dichter uit de stal van Peter Faber (Faber geeft iedere maandagavond theaterles aan jongeren in het Zonnehuis), vragen wij om elke editie terug te keren als huisdichter. Aan het eind van elk programma vat hij de avond samen. Het geheel van de avond wordt muzikaal ondersteund door een jazzcombo van Cultuurhuis Noord.