SLAA

SLAA

Niet door water maar door vuur

Een avond over James Baldwin

Niet door water maar door vuur

Een avond over James Baldwin

di 30 oktober 2018
Bijlmer Parktheater

‘Ik ben wat de tijd, de omstandigheden en de geschiedenis van me hebben gemaakt, zeker, maar ik ben ook veel meer dan dat. Net als wij allen.’ – James Baldwin

Dertig jaar na de dood van James Baldwin zijn zijn teksten over Black emancipation, seksualiteit en religie nog razend actueel. De Amerikaanse schrijver en intellectueel was een belangrijke stem van de civil rights movement die zijn tijd ver vooruit bleek.

Sinds kort staat Baldwin weer volop in de aandacht, mede dankzij de voor een Oscar genomineerde documentaire over zijn leven I Am Not Your Negro. Om niet alleen in zijn leven, maar ook in zijn schrijven te duiken, organiseren SLAA, Uitgeverij De Geus, het Bijlmer Parktheater en Black Achievement Month het programma Niet door water, maar door vuur: een avond over James Baldwin.

Deze maand verschijnen twee van de belangrijkste boeken van Baldwin in Nederlandse vertaling: de roman Als Beale Street kon praten en de memoires Niet door water, maar door vuur. Op 30 oktober wordt hoogleraar Gloria Wekker, die een prachtig persoonlijk voorwoord schreef voor de memoires, geïnterviewd door cultuurhistoricus Nancy Jouwe over de urgentie van Baldwins werk anno 2018. Er is een panelgesprek met Monique Steijns en Joseph Jordan en Simone Zeefuik leest een column voor. Muziek wordt verzorgd door de jonge jazzvocalist Bahghi Yemane.

We nodigen iedereen uit om mee te komen praten en denken.

~

‘Baldwin begreep dat je, als je iets belangrijks wilt zeggen over de wereld, moet proberen dat op een prachtige manier te doen. De manier waarop je iets zegt, geeft je werk meer betekenis. Nee, meer dan dat. De manier waarop je iets zegt, verleent je werk meer waarheid.’ – Ta-Nehisi Coates

Joseph Jordan is een Surinamer van Amsterdamse komaf. Hij is momenteel werkzaam als lerarenopleider bij de Hogeschool van Amsterdam. In zijn vrije tijd promoveert Joseph aan een Amerikaanse universiteit binnen de Engelse letterkunde. Tijdens zijn studies in het buitenland leerde hij voor het eerst het werk van James Baldwin kennen. Het is vanwege de bijzondere bijdrage die James Baldwin heeft geleverd aan zwarte cultuur en geschiedenis dat Baldwin behoort tot een van Joseph’s favoriete schrijvers.

Monique Steijns is jurist en onder meer gespecialiseerd in mensenrechten. Ze presenteert de talkshow Zwart Zonder Suiker waarin ze vrouwelijke professionals van kleur interviewt. Vorig jaar interviewde zij Raoul Peck, de regisseur van de film I Am not your negro. Ze schreef daarover in NRC en One World.