SLAA

SLAA

Mijn hart onthoudt wat mijn hoofd vergeet: verhalen rond dementie

Mijn hart onthoudt wat mijn hoofd vergeet: verhalen rond dementie

Anne-Marth Hogewoning, Maartje Duin, Sahand Sahebdivani, Suzie Kamps, Warda El-Kaddouri

wo 20 september 2023
20:00
Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok

Wat als onze herinneringen niet meer vanzelfsprekend zijn, aan welke verhalen houd je je vast? Hoe maak je contact, wanneer iemand jou langzaam vergeet? Hoe voelt het om te vergeten? En hoe voelt het om vergeten te worden? Kunnen we iemand missen die fysiek nog altijd bij ons is? Welke woorden gebruiken we wanneer iemand langzaam de taal verliest en hoe gaan we om met de verwarring waarin dit vaak resulteert?

Op woensdag 20 september, de dag voor Wereld Alzheimer Dag, organiseert SLAA in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam het programma ‘Mijn hart onthoudt wat mijn hoofd vergeet: verhalen rond dementie’. Tijdens deze avond bekijken we dementie door de lens van verhalen en verbeelding. Hoe gaan we als maatschappij om met veranderende hersenen? Wat is de rol van literatuur, kunst, film en cultuur in het algemeen hierin?

Kom kijken en luisteren naar optredens, verhalen en een panelgesprek over dit gevoelige en persoonlijke onderwerp. Er is ruimte voor het publiek om eigen verhalen en ervaringen te delen en deel te nemen aan het gesprek.

Literatuurwetenschapper en journalist Warda El-Kaddouri is de host van de avond. Haar gasten zijn storyteller en muzikant Sahand Sahebdivani, journalist, radio- en podcastmaker Maartje Duin, dramaturg Anne-Marth Hogewoning en neuropsycholoog Suzie Kamps.

Warda El-Kaddouri is literatuurwetenschapper en journalist. Momenteel is ze ook docent Diversiteit en Inclusie aan de Open Universiteit. 

Foto: John Melskens

Maartje Duin is een bevlogen, originele en diepgravende radio-/podcastmaker. In haar werk behandelt zij niet alleen relevante maatschappelijke thema’s zoals ons koloniale verleden, dementie en eenzaamheid, maar zoekt ze ook in de vorm het experiment op. Ze weet met haar projecten een breed publiek te trekken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Maartje’s werk werd in binnen- en buitenland bekroond en genomineerd. Zij werkt nauw samen met journalistiek productiebureau Prospektor.

Anne-Marth Hogewoning is dramaturg. Ze is aangesloten bij het theatergezelschap van Adelheid Roosen. Samen met Roosen en fotograaf Cigdem Yuksel zette ze het programma AlzheimerFluisteren op, waarmee zij mantelzorgers uitdagen door hun verlegenheid heen te stappen en te gaan meebewegen in de nieuwe wereld van hun dierbaren met dementie. Sinds 2021 werkt ze mee aan de opname van SterfTalks, waarbij Roosen en prof. dr. Anne Goossens gesprekken voeren met mensen die zelf gaan sterven of die dit van dichtbij meemaken.

Foto: Guido Benschop

Sahand Sahebdivani is verhalenverteller, muzikant en oprichter van cultureel centrum Mezrab en Amsterdam Storytelling Festival. Hij is de zoon van een Iraanse revolutionair en blaast leven in zijn oude verhalen van verzet en vlucht. Verhalen die door de recente gebeurtenissen in Iran weer zeer relevant zijn. In 2014 werd Sahand verkozen tot Beste Verhalenverteller van het Jaar. In 2017 won hij samen met Raphael Rodan de Amsterdam Fringe Gold Award met de voorstelling My Father Held a Gun. In 2020 won zijn cultureel centrum de Amsterdamprijs voor de Kunst voor de Beste Prestatie.

Suzie Kamps is neuropsycholoog en promovenda in het Alzheimercentrum Amsterdam. Hier werkt ze onder andere op de geheugenpoli waarbij diagnostiek in het kader van dementie wordt uitgevoerd. Daarnaast ziet ze voor haar eigen onderzoek mensen met een geschiedenis van contactsport die mogelijk een hogere kans hebben op dementie.

 

De illustratie komt uit de documentaire ‘Mijn Vader de Sterrenkijker’ van Maartje Duin.
Illustraties / animaties: Cristina Garcia Martin, @allthingsmoving
Muziek: Roald van Oosten