SLAA

SLAA

Marion Bloem: Op zoek naar de meisjes

Marion Bloem: Op zoek naar de meisjes

wo 13 december 2023
20:00
De Balie

In 1983 gaf ze met haar internationale succesdebuut Geen gewoon Indisch meisje de tweede generatie Indische Nederlanders een stem. Vorig jaar sloot ze haar drieluik af met de roman Meisjes uit het dorp (2022). Marion Bloem is al 50 jaar een van de meest toonaangevende schrijvers van Nederland.

Op woensdag 13 december vieren we haar oeuvre in De Balie met muziek, voordracht en literaire gesprekken. Marion Bloem draagt voor uit haar werk, muzikaal begeleid door zangeres en bassiste Doraly Vermeulen. Literatuurwetenschapper Maaike Meijer geeft een lezing over het werk van Marion Bloem en we gaan in gesprek over de ontwikkeling van de Indische letteren in Nederland met o.a. schrijvers Eelco Couvreur en Dewi de Nijs Bik. Het programma wordt gepresenteerd door schrijver en journalist Jelle Van Riet.

Foto: Ivan Wolffers

Marion Bloem is schrijfster, filmmaker en beeldend kunstenaar. Ze werd in 1952 geboren in Arnhem als dochter van vluchtelingen uit Nederlands-Indië. In 1983 brak ze door bij het grote publiek met haar roman Geen gewoon Indisch meisje. Bloems werk heeft vaak met de Nederlands-Indische geschiedenis of het migrantenbestaan in Nederland te maken. Haar boeken zijn vertaald naar het Japans, Duits, Engels en Indonesisch. Naast het schrijven van haar boeken maakte Bloem ook drie speelfilms en twee documentaires. In 2022 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens prijs.

Foto: Fjodor Buis

Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 1988 publiceerde ze haar proefschrift De lust tot lezen: Nederlandse dichteressen en het literaire systeem. Haar Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek verscheen eind 2018 en werd genomineerd voor de Book Spot Prijs.

Foto: Stefan Rustenburg

Dewi de Nijs Bik publiceerde eerder in onder meer Poëziekrant en DW B. Ze werd geselecteerd voor de Parijsresidentie van deBuren en voor de minitournee Vers van het Mes. Sinds 2012 verzorgt ze diepteinterviews voor het Indisch maandblad Moesson. In 2023 debuteerde ze met Indolente bij De Arbeiderspers.

Foto: Robin Alysha Clemens

Eelco Couvreur is schrijver, dichter en muziekjournalist en schreef bij DJBroadcast over clubcultuur. Zijn essay over de postkoloniale diaspora van zijn Indische familie werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs. Zijn debuutroman Totok Terror Corps verscheen in 2023 bij De Arbeiderspers.

Foto: Dave van de Schuur

Jelle Van Riet is freelance literair journalist. Zij schrijft voor De Standaard, treedt vaak op als interviewer en gastvrouw en zetelde in verschillende literaire jury’s. Zij is het hoofd en het hart van Rietepetite, een vereniging die verleidelijke projecten op touw zet met kwaliteitsrijke (jeugd)literatuur en poëzie als potgrond.

 

//Foto: Ivan Wolffers