SLAA

SLAA

Life through art; a conversation between A.S. Byatt and Edmund de Waal

Life through art; a conversation between A.S. Byatt and Edmund de Waal

zo 13 november 2016

Life through art; a conversation between A.S. Byatt and Edmund de Waal (English spoken)

Erasmusprijswinnaar A.S. Byatt gaat in gesprek met collegaschrijver en keramist Edmund de Waal. Met een inleiding van Ann Demeester. Moderatie door Lennart Booij. Voertaal is Engels.

De Engelse schrijver, dichter en Booker Prize-winnaar A.S. Byatt (1936) werd door The Times gekozen tot een van de vijftig belangrijkste naoorlogse Engelse schrijvers. Byatt schreef tientallen (historische) romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. In haar omvangrijke oeuvre koppelt zij grote eruditie aan tomeloos schrijfplezier en verbeeldingskracht. Haar werk is grensoverschrijdend in stijl en inhoud. Zij gebruikt uiteenlopende genres, literaire vormen en onderwerpen. Byatt dompelt de lezer onder in de geschiedenis van het Europese denken. Daarbij neemt zij de grote vragen over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt. In 2010 ontving ze een eredoctoraat van de Universiteit Leiden.

Edmund de Waal (1964) is in de eerste plaats keramist. Zijn installaties van wit porselein zijn onder meer te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam, dat hij twee jaar geleden het grote werk An Idea (for the Journey) schonk. Maar De Waal is nu bijna bekender als schrijver. Zijn eerste boek, de familiegeschiedenis De haas met de amberkleurige ogen (2010), werd onverwacht een wereldwijde bestseller. Vorig jaar verscheen De witte weg, een boek over de geschiedenis van porselein en het verslag van een persoonlijke obsessie.

Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Van 2006 tot 2014 was zij directeur van kunstencentrum De Appel. Vanaf 2014 is zij directeur van het Frans Hals Museum.

Lennart Booij is een van de oprichters van BKB, promoveerde aan de Universiteit van Leiden op kunsthistorisch onderzoek naar de ontwikkeling van Franse moderne luxe en is momenteel conservator Toegepaste kunst en vormgeving bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

A.S. Byatt ontvangt de Erasmusprijs voor haar bevlogen bijdrage aan het genre ‘life writing’, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat. De jury noemt Byatt een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen.

Dit is een programma van  Stichting Praemium Erasmianum, Paradiso en de SLAA.

Zondag 13 november 2016
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Aanvang: 11.00 uur
Zaal open: 10.30 uur
Entree: € 15 incl. daglidmaatschap
Entree studenten: € 7,50 incl. daglidmaatschap
Meer informatie en kaarten: hier