SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde: Hanna Bervoets

Leesclub Le Monde: Hanna Bervoets

zo 29 januari 2017

Leesclub Le Monde leest off the beaten track

Gids: Hanna Bervoets

Bij Leesclub Le Monde lezen we wereldliteratuur uit landen die vaak alleen als Lonely Planet-bestemming in de boekenkast staan. We gaan off the beaten track, op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Iedere twee maanden nodigt Leesclub Le Monde een bevlogen gids uit om een boek te selecteren. Dat boek bespreken we met hem of haar, ons vaste leespanel én het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso.

Op zondag 29 januari lezen we Anna in kaart gebracht (Das Mag, 2016, 224 blz.) van Marek Sindelka (Tsjechië). Je gids van de dag: Hanna Bervoets.

de Volkskrant (5 sterren): ‘Scherpte, weemoed, ingehouden humor: dit is grootse literatuur.’

De Standaard (3 sterren): ‘Tsjechische auteur vereeuwigt het alledaagse.’

De mozaïekvertelling Anna in kaart gebracht ontleedt de moderne tijd op intelligente wijze. De jonge vrouw Anna is het middelpunt van allerlei andere levens, zonder zelf aan het woord te komen. Met elk hoofdstuk komt ze scherper in beeld. Het boek geeft ook een tijdskritiek: zijn we echt geïnteresseerd in andere mensen of nemen we genoegen met onze eigen vooroordelen? De jonge Tsjechische auteur Marek Sindelka (1984) wordt nu al beschouwd als de belangrijkste schrijver van zijn generatie. De bestseller in eigen land is dit jaar door Das Mag in het Nederlands uitgegeven.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol

Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Gons (schrijver/performer, Poetry Circle Nowhere) en Caspar van Gemund (programmamaker Club Interbellum).

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.

foto: Sanne Glasbergen