SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde leest Petina Gappah

Leesclub Le Monde leest Petina Gappah

zo 8 maart 2020
11.00
Paradiso Amsterdam

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de Noord Amerika komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 8 maart lezen we Vanuit het duister stralend licht van Petina Gappah (Zimbabwe), geselecteerd door panellid Babs Gons.

📖 Vanuit het duister stralend licht

Vanuit het duister stralend licht van Petina Gappah gaat over de Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger Dokter David Livingstone die in 1873 overlijdt in West-Afrika. De rouwende mannen en vrouwen die in zijn huishouden werken besluiten het ontzielde lichaam naar de dichtstbijzijnde havenstad te vervoeren, waar ze het aan de koloniale machthebber zullen overdragen voor een waardige begrafenis in Livingstones thuisland. De tocht van meer dan tweeënhalfduizend kilometer leggen ze lopend af, de stoffelijke resten op hun schouders. Dit waargebeurde verhaal heeft Petina Gappah al haar hele leven gefascineerd. In ‘Vanuit het duister stralend licht’ geeft ze een stem aan Livingstones trouwe entourage. Vanuit de perspectieven van de mondige Halima en de diepgelovige Jacob vertelt Gappah over de heldenmoed van tot slaafgemaakten en de ontberingen die ze geleden hebben uit liefde voor de gestorven Livingstone. Maar ook over de intriges waaraan de hele onderneming bijna ten onder gaat.

Petina Gappah (Zimbabwe, 1971) is advocate en schrijfster. Ze won in 2009 de Guardian First Book Award voor haar bundel ‘De danskampioen en andere verhalen uit Zimbabwe’. Na jarenlang in onder andere Cambridge en Zürich te hebben gewoond, woont ze sinds kort weer Zimbabwe. Haar romandebuut ‘Het boek van Memory’ verscheen in 2015. In 2019 verschijnt haar nieuwe roman ‘Vanuit het duister stralend licht’.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.
 
Moderator: Andrea van Pol
Panelleden: Babs Gons, Maarten Westerveen en Tatenda Nyanyira
Tatenda Nyanyira is a second-year English Language & Communication and Media student at the University of Hertfordshire in the UK. As a Zimbabwean, born and raised in the Netherlands she is passionate about her heritage. Through works of authors like Petinah Gappah, she is able to connect with her Zimbabwean roots and navigate her cultural space.