SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde leest: Exit West

Leesclub Le Monde leest: Exit West

zo 29 september 2019
11.00
Paradiso Amsterdam

LET OP! ANDER BOEK VOOR LE MONDE 29 SEPTEMBER!

Helaas is het boek De laatste man in de toren van Aravind Adiga dat wij hier onlangs aankondigde als Le Monde-boek voor de editie 29/09 niet meer in het Nederlands leverbaar. We hebben (met dank aan Lot Douze van Boekhandel Over het water) een mooi alternatief gevonden in het in 2017 verschenen en bejubelde Exit West, van de Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid. Exit West is een liefdesgeschiedenis van twee vluchtelingen die een nieuw leven in het Westen proberen op te bouwen.

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de Noord Amerika komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 29 september lezen we Exit West van Moshin Hamid (Pakistan), geselecteerd door panellid Maarten Westerveen.

📖 ‘Exit West’
Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saeed en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld.

Exit west is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.

Mohsin Hamid groeide op in Lahore, Pakistan. Hij studeerde aan Harvard en Princeton University, waar hij les kreeg van onder meer Toni Morrison. Hij debuteerde in 2001 met de bejubelde roman Moth Smoke, die werd genomineerd voor de PEN/Hemingway Award en bekroond met de Betty Trask Award voor het beste debuut. Zijn tweede roman, De val van een fundamentalist stond op de shortlist van de Man Booker Prize en werd verfilmd. Ook zijn laatste roman, Hoe word je stinkend rijk in het nieuwe Azië, werd juichend onthaald. Mohsin Hamid schrijft onder andere voor TimeThe New York Times en The Guardian en woont en werkt in Londen.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Panelleden: Maarten Westerveen, Sanne Fase (Java Bookshop) en Babah Tarawally.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA.
Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst: http://eepurl.com/ctArDb