SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde leest: De laatste dagen van de commandant

Leesclub Le Monde leest: De laatste dagen van de commandant

zo 19 mei 2019
11.00
Paradiso
Wil je vaker iets lezen dat niet uit West-Europa of Noord-Amerika komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een boek dat is geselecteerd door een panellid. Met ons vaste leespanel en de rest van het aanwezige publiek bespreken we het boek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso. We gaan op zoek naar meesterwerken, lokale literaire helden en bredere perspectieven.

Op zondag 19 mei lezen we De laatste dagen van de commandant (224 pagina’s blz.) van Alberto Barrera Tyszka (Venezuela), geselecteerd door panellid Sanne Fase.

Sanne Fase is sinds 2010 mede-eigenaar van de Java Bookshop, een zelfstandige boekhandel in de Indische buurt in Amsterdam-Oost. Sanne Fase heeft geschiedenis en Engelse literatuurwetenschap aan de UvA gestudeerd.

De laatste dagen van de commandant
Als het gerucht rondgaat dat ‘de bovenmenselijke leider’ ongeneeslijk ziek is, vervalt het hele land in hysterie. Dat land is Venezuela, de leider heet Hugo Chávez. Hij kent alleen bewonderaars die hem beschouwen als de bevrijder van de armen en onderdrukten, en tegenstanders die hem een populistische dictator vinden die Venezuela naar de chaos heeft geleid. Deze kloof tussen voor- en tegenstanders loopt ook door de familie van de gepensioneerde oncoloog Miguel Sanabrias. Zijn vrouw verafschuwt de Liber máximo, zijn broer adoreert hem. En terwijl het land zijn ondergang tegemoet gaat, krijgt Miguel geheime aantekeningen van de doodzieke leider in handen gespeeld. Dat ontvlambare materiaal zou de mythe van de heiligverklaarde Chávez die het regime zorgvuldig heeft opgebouwd, makkelijk kunnen afbreken. Miguel beseft dat hij moet laten zien aan welke kant hij staat.

Met deze bekroonde roman schetst Barrera Tyszka de bijna uitzichtloze situatie van een land dat voor velen een voorbeeld was van het verzet tegen het neoliberalisme. Een actueel boek over een van de meest radicale politieke projecten van onze tijd.

Meer informatie & tickets volgen.
Foto Alberto Barrera Tyszka © Lisbeth Salas