SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde leest: Buurtsupermens van Sayaka Murata

Leesclub Le Monde leest: Buurtsupermens van Sayaka Murata

zo 25 oktober 2020
Paradiso Amsterdam

Ondanks eerdere berichtgeving gaat onderstaand programma gewoon door. Kijk voor meer informatie en extra maatregelen op de site van Paradiso.

Onder leiding van Andrea van Pol en ons vaste leespanel (Maarten Westerveen en Babs Gons) hebben we de afgelopen drie jaar veertien boeken met elkaar gelezen uit evenzoveel landen. We eindigen deze allerlaatste editie met een boek uit Japan: ‘Buurtsupermens’ door Sayaka Murata.

Buurtsupermens
De 36-jarige Keiko Furukura heeft al haar halve leven een uitzichtloos baantje als medewerkster van een Japanse buurtsupermarkt, en is daar volkomen tevreden mee. Van de mensen om haar heen begrijpt ze weinig, maar gelukkig heeft ze haar werk. Dáár heeft ze een functie, een handleiding om te volgen en collega’s wiens gedrag, kledingstijl en manier van praten ze kan imiteren. Hoewel Keiko zelf geen vuiltje aan de lucht ziet oefent haar omgeving steeds meer druk op haar uit om toch vooral een carrière na te jagen, of anders in elk geval snel een man te vinden, met alle gevolgen van dien.

Buurtsupermens is een hartverwarmend, tikje nerdy en bevreemdend verhaal over een onvergetelijke outsider die zich afvraagt waarom normaal zo normaal is. Met veel humor en een scherpe pen bevraagt Murata de alomtegenwoordige druk om te conformeren in een wereld vol ingewikkelde sociale conventies en vakjesdenkers.

Sayaka Murata is een van de meest getalenteerde hedendaagse Japanse auteurs. In 2003 debuteerde ze met Junyu, waarmee ze de Gunzo New Writers Prize won. Verschillende boeken en prijzen volgden, waaronder de Akutagawa Prize voor Konbini Ningen. Haar werk verscheen eerder o.a. in Granta en in 2016 verkoos Vogue Japan haar tot vrouw van het jaar. Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt ze parttime in een buurtsupermarkt.