SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde: Alma Mathijsen

SLAA i.s.m. Paradiso en de Volkskrant

Leesclub Le Monde: Alma Mathijsen

SLAA i.s.m. Paradiso en de Volkskrant

zo 26 november 2017

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt?

Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 26 november lezen we De vegetariër (vertaling: Monique Eggermont, 224 blz.) van Han Kang (Zuid-Korea), geselecteerd door gids Alma Mathijsen.

Han Kang (1970) was jarenlang het best bewaarde geheim van Zuid-Korea. Haar roman De vegetariër (2007) werd pas in 2015 vertaald. Kang won de Man Booker International Prize, de Yi Sang Literary Prize, de Today’s Young Artist Award en de Manhae Prize for Literature. Ze werk momenteel als creative-writingprofessor aan het Seoul Institute of the Arts.

De vegetariër is een onvergetelijk verhaal in drie delen. Het eerste deel vertelt Yeong-hyes koortsige besluit geen vlees meer te eten en de manier waarop haar familie daarop reageert. Het tweede deel focust op Yeong-hyes schoonbroer, een weinig succesvolle kunstenaar, die geobsedeerd raakt het met lichaam van Yeong-hye. In het derde en laatste deel draait het verhaal om In-hye, manager van een make-upwinkel, die op haar eigen manier moet leren omgaan met het uiteenvallen van de familie.

Alle drie de delen drukken de lezer op dwingende wijze in de minst buigzame structuren van een maatschappij, verwachtingen van gedrag, de werking van instellingen en instituties. De roman legt de frictie tussen passie en afstand bloot, tussen verlangens die gevoed worden en verlangens die verwaarloosd worden. De vegetariër is met een fluorescerende hevigheid opgeschreven, en draait om personages die met hun gewelddadige binnenwereld en opgelegde buitenwereld geen schijn van kans maken. Als lezer weet je dat passie de personages zal verslinden. Je kunt niet anders dan lijdzaam toezien en doorlezen.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Alma Mathijsen
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Franklin Gons (schrijver/performer, oprichter Poetry Circle Nowhere) en Daan Vree (CinemAsia).

Alma Mathijsen is schrijver. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen waarvan de filmrechten werden verkocht. In 2014 volgde De grote goede dingen, een roman waarin ze verlaat afscheid neemt van haar legendarische vader. In september 2017 verscheen Vergeet de meisjes (De Bezige Bij), een roman waarin twee vrouwen besluiten zich aan de wereld te onttrekken.

‘Voor een lezer van vooral Angelsaksische en Europese literatuur is De vegetariër ongewoon intens. Het is behalve gewelddadig en ernstig ook hoog esthetisch – de sensuele, bloederige voorstellingen tuimelen over elkaar heen.’ – Nina Polak, De Groene Amsterdammer

‘It is sensual, provocative and violent, ripe with potent images, startling colours and disturbing questions.’ – The Guardian