SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde: Adriaan van Dis

Leesclub Le Monde: Adriaan van Dis

zo 28 mei 2017

Leesclub Le Monde leest off the beaten track

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt?
Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Iedere twee maanden nodigt Leesclub Le Monde een bevlogen gids uit om een boek te selecteren. Dat boek bespreken we met hem of haar, ons vaste leespanel én het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso. De gids op 26-5 is Adriaan van Dis. We lezen De tienduizend dingen (256 blz) van Maria Dermoût (Nederlands-Indisch).

‘Maria Dermoût heeft gedaan wat geen Nederlandse schrijver voor en na haar in die mate heeft gedaan: als niet-Indonesische de stem van het land laten horen’, aldus Hella Haasse op de voorkant van de vijftiende druk (!) van De tienduizend dingen van Maria Dermoût. Hoewel ze hoge ogen gooide met haar in 1955 uitgebrachte roman – het werd in dertien talen vertaald en duwde in 1958 Dr. Zhivago en Breakfast at Tiffany’s uit de Amerikaanse bestsellerlijsten – is De tienduizend dingen in de loop der jaren onterecht in de vergetelheid geraakt.

De tienduizend dingen speelt zich af op een Moluks eiland, in de nadagen van het Nederlands kolonialisme. Felicia, ‘mevrouw van Kleyntjes’, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai. Ze herinnert zich de levenden en de doden, die zelfs bij haar op bezoek komen. De wereld van oosterse aandacht voor details van de natuur en het leven enerzijds en tegelijk een berusting in tijd en lot anderzijds vormt het thema van het boek.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol.
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Gons (schrijver/performer, Poetry Circle Nowhere)

Gidsen: Hanna Bervoets (29 januari), Karin Amatmoekrim (26 maart), Adriaan van Dis (28 mei), Jelle Brandt Corstius (24 september).

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.