SLAA

SLAA

Kundera's feest der onbeduidendheid

Kundera's feest der onbeduidendheid

2014-10-12 16:00:00

Milan Kundera (auteur van onder meer De grap en De ondraaglijke lichtheid van het bestaan), een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers, beziet in zijn romans de wereld met een briljante, vaak verwrongen gevoel voor humor: bizarre orgies, rampzalige feestjes en gestoorde wetenschappers passeren de revue. Terwijl hij in zijn werk vaak de veelomvattende problemen van de menselijke identiteit wil aankaarten, schroomt hij niet te spelen met dubbelzinnigheden en paradoxen, vaak gepaard met een flinke dosis ironie.

Twaalf lange jaren heeft het geduurd voordat er weer een nieuwe roman van zijn hand verscheen, maar eindelijk is het zover: Het feest der onbeduidendheid. In deze roman zijn de vrienden Alain, Ramon Charles en Caliban op zoek naar het eindeloos goede humeur dat volgens de ernstige filosoof Hegel onontbeerlijk is voor de ware humor. Intussen denkt Alain over de navel als erotisch middelpunt van het lichaam, ontvlucht Ramon de lange rij bezoekers voor de engelen van Chagall, wil Charles een toneelstuk voor het marionettentheater schrijven en volhardt de voormalige acteur Caliban in zijn nep-Pakistaans waarmee hij niemand nog langer imponeert, behalve een Portugese dienstmeid.

De roman is een bespiegeling op de vraag wat er gebeurt als we een grap niet als grap herkennen. Tijdens ons eigen feest der onbeduidendheid verkennen ook wij deze vraag via Kundera’s werk, met de hulp van filosoof/cabaretier Tim Fransen, schrijfster/filosofe Désanne van Brederode, NRC-criticus Arjen Fortuin, historicus Arnout le Clercq en Hoofd Cinema De Balie Dirk van der Straaten. Isolde Hallensleben presenteert de avond.

Na dit programma is om 20.00 uur de film The Joke (1968) te zien, de verfilming van Kundera’s debuutroman. De film werd kort na verschijning door de autoriteiten verboden, vanwege de kritiek die hij leverde op het communistische regime. Pas na twintig jaar mocht de film weer worden vertoond.

Als bonus is zaterdag 11 oktober The Unbearable Lightness of Being in De Balie te zien — voor het eerst in jaren weer in de bioscoop!

Dit programma is een samenwerking tussen Ambo|Anthos uitgevers, De Balie, Jonge Historici en SLAA.