SLAA

SLAA

Jhumpa Lahiri

Jhumpa Lahiri

2013-10-30 20:00:00

Met: Jhumpa Lahiri. Interviewer: Arjan Peters. I.s.m. Hotel van Hassel

 In bepaalde opzichten kwam het verhaal hem, telkens als hij het herlas, minder logisch voor en werden de scènes die hij zich zo levendig voor de geest haalde en zo volledig in zich opnam steeds onwerkelijker en ondoorgrondelijker.
– over het verhaal ‘De mantel’ van Nikolaj Gogol, uit De naamgenoot

 

Jhumpa Lahiri (Engeland, 1967) is de dochter van Bengaalse immigranten uit Calcutta. Ze verbleef tot haar tweede in Londen, groeide op in de Amerikaanse staat Rhode Island en woont nu in New York. In een onopgesmukte stijl schrijft ze over de levens van Indiase migranten, over ouders en kinderen en andere (familie-) relaties. In zowel korte verhalen als lange verhalen en romans weet ze de lezer heel dicht bij de personages die ze beschrijft te brengen en hun gevoeligheden en complexe levens te ontrafelen.

Voor haar debuut, de verhalenbundel Een tijdelijk ongemak, won Lahiri onder meer de Pulitzer Prize for Fiction. Haar roman De naamgenoot werd verfilmd en de verhalenbundel Vreemd land kwam op nummer 1 binnen op de bestsellerlijst van de New York Times. Voor de zomer verscheen haar nieuwe boek The Lowland, dat inmiddels op de shortlist voor de Man Booker Prize staat en in oktober in Nederland bij uitgeverij Meulenhoff uitkomt als Twee broers, in een vertaling van Ko Kooman.

Voor de SLAA en Hotel Van Hassel, huis van het korte verhaal, gaat Jhumpa Lahiri in gesprek met Arjan Peters, redacteur van de Volkskrant, onder andere over haar literaire voorbeelden en kortere en langere verhalen.