SLAA

SLAA

Jan Hanlo Essayprijs 2013

Jan Hanlo Essayprijs 2013

2013-05-21 20:00:00

Met: K. Schippers. Presentatie: Hans Smit.

Op dinsdag 21 mei is het slotstuk van de Jan Hanlo Essayprijs 2013. De jury heeft dit jaar vijf essaybundels genomineerd. Dat is meer dan gebruikelijk. Ook zijn er drie genomineerden voor de Essayprijs voor nog niet gepubliceerde essays. Voor een derde onderdeel van de prijs, de Jan Hanlo Media-essayprijs – deze keer het filmessay –, zijn 20 mededingers.

De jury, bestaande uit Geert Buelens, Xandra Schutte en Arjen van Veelen, onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf, maakte een keuze uit ruim 110 ingezonden essaybundels uit 2011 en 2012. De jury roemt de kwaliteit van de gepubliceerde bundels en laat haar waardering blijken door niet drie maar vijf bundels te nomineren. Genomineerd zijn Louise O. Fresco met Hamburgers in het paradijs (Prometheus), Joep Leerssen met Spiegelpaleis Europa (Van Tilt), Marja Pruis met Kus me, straf me (Nijgh & Van Ditmar), Willem Schinkel met De nieuwe democratie (De Bezige Bij) en Peter Venmans met Het derde deel van de ziel (Atlas).

De jury boog zich ook over ruim 40 inzendingen voor de Essayprijs voor nog niet gepubliceerde essays. Genomineerd zijn Daan Stoffelsen met ‘Waarschuwingen, ravijnen en ziekenhuisgebouwen’, het schrijversduo Jan Truijens Martinez / Anouk van Kampen met ‘Alles wat al gezegd is’ en Ruth Lasters met ‘Alice’s valsnelheid.

In 2013 wordt voor de tweede maal een prijs uitgereikt voor een media-essay. Dat is dit jaar een filmessay. De jury bestaat uit Coco Schrijber, Peter Delpeut en Dirk van der Straaten, onder voorzitterschap van Barbara Hanlo. Zij maken een keuze uit ruim 20 inzendingen.

Op de avond van de uitreiking zal K. Schippers – die Jan Hanlo nog persoonlijk heeft gekend – een lezing houden. Naast de geldprijzen die de winnaars ontvangen is er ook een trofee, die deze keer is gemaakt door studenten van de Rietveld Academie. De presentatie is in handen van Hans Smit.

Wij verzoeken u vriendelijk ons uiterlijk 10 mei a.s. op het email-adres: jan@p-r.nl te laten weten of wij op uw komst mogen rekenen (graag ook opgeven of u alleen komt of iemand meeneemt). U ontvangt daarna een bevestiging.

De Jan Hanlo Essayprijs wordt gesponsord door Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs).