SLAA

SLAA

Ingmar Heytze Bundelpresentatie

Ingmar Heytze Bundelpresentatie

2012-02-01 20:00:00

Ademhalen onder de maan gaat verder waar zijn voorganger Elders in de wereld (2008) ophield. Daarin draaide het om de wetenschap dat de mens maar een fractie van het bestaan als geheel meekrijgt. In zijn nieuwe bundel beseft de dichter dat de mens nog veel meer mist doordat hij maar één leven kan leiden. Hij gaat daar niet mee akkoord. Als een kameleon kruipt Heytze in de huid van voorouders, van historische figuren als Jan van Scorel en Joeri Gagarin. Hij laat een hoogleraar dronken nachtvissen in het plantsoen, een beurshandelaar tegen zijn beeldschermen prevelen en de laatste spreker van een uitgestorven taal voor de allerlaatste keer het woord nemen. Waar ligt de eindbestemming van een rijexaminator? Waar staat het huis waar je óók had kunnen wonen? En wat voert de buurman, die je net zo goed had kunnen zijn, in zijn schild achter het spionnetje van zijn voordeur?

1 februari vindt de feestelijke lancering van Ademhalen onder de maan plaats, met bevriende dichters, muzikanten en een mooie rede over Heytzes unieke stem in de Nederlandse literatuur.

Ingmar Heytze (1970) publiceerde tien dichtbundels, drie dagboeken en een bundel miniaturen. Daarnaast schrijft hij wekelijks een stadskroniek voor het AD Utrechts Nieuwsblad. In 2008 ontving Ingmar Heytze de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre.