Indonesia & de nacht van het Indische boek
Wie kent ze niet, de namen die verbonden zijn met het oude Indië, zoals Multatuli en Couperus?
Hella Haasse, Rudy Kousbroek, Jeroen Brouwers, Marion Bloem en Theodoor Holman zijn hedendaagse schrijvers die Indonesië als thema in hun werk hebben opgenomen. Maar wie behoort tot de nieuwe generatie schrijvers met een Indische achtergrond?
De tentoonstelling ‘Indonesia, de ontdekking van het verleden’ in de Nieuwe Kerk is een prachtig aanknopingspunt voor een avond over de schrijvers van het Indische boek van vroeger en nu.
Het Indië van vroeger staat centraal in het eerste deel van de avond. Acteur en fotograaf Thom Hoffman draagt voor uit Max Havelaar van Multatuli. Ook zal er een filmfragment uit Max Havelaar uit 1976 (regie Fons Rademakers) worden vertoond, waardoor het werk van Multatuli in woord en beeld tot leven wordt gewekt. Het werk van Louis Couperus en zijn relatie met Indië wordt door Peter van Zonneveld (onderzoeker werkgroep Indische Letteren) toegelicht. Een filmfragment uit De Stille Kracht (1974, regie Walter van der Kamp) laat de effecten van het Indische mysterie zien. Helga Ruebsamen praat over haar Indische ervaringen, zoals die deels in Het lied en de waarheid beschreven zijn.
In de tweede helft van de avond verschuift het accent van vroeger naar nu. Hoe beleven hedendaagse schrijvers hun Indische wortels en hoe hebben zij die ervaringen in hun werk weergegeven? Te gast zijn Jill Stolk, auteur van o.a. De Zwijgende Vader en Onder de Blauwe Sarong; Paula Gomes, auteur van o.a. De Echo blijft en Verloren goeling, een briefwisseling (met Rudy Kousbroek) en Yvonne Keuls, auteur van o.a. Mevrouw mijn moeder en Madame K. Van Indisch kind tot Haagse dame. Deze optredens zorgen voor een onderdompeling in Indische sferen: van ‘tempo doeloe’ tot een hedendaagse kijk op Indonesië.