Inauguratie van de nieuwe Stadsdichter
Een stad is een knoop die je niet mag ontwarren.
Knot van vingers, vleugels, wortels. Elke ochtend slaan ze uit voor warmte en water en pinapparaten, maar de werkelijke voeding is hoe alles elkaar aanraakt. De verstrikking van levens bepaalt de spankracht van een stad.– Marjolijn van Heemstra, ‘Een stad besturen’, 28 juni 2022.
Op woensdag 31 januari, de laatste dag van de Poëzieweek, wordt Ellen Deckwitz geïnaugureerd als nieuwe Stadsdichter van Amsterdam. Zij neemt het stokje over van Marjolijn van Heemstra, die in januari 2022 werd aangesteld voor een periode van twee jaar.
Op 31 januari vieren SLAA en De Balie deze installatie met een poëtische avond. Wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani neemt het officiële gedeelte voor haar rekening. Samen met Adriaan van Dis en Ilonka Verdurmen gaat de nieuwe stadsdichter vervolgens in gesprek over hoe een nieuwe generatie Amsterdammers kan worden warm gemaakt voor poëzie en literatuur.
Ellen sluit de avond af met een unieke en speciaal voor deze avond gemaakte performance.
De stadsdichter
Sinds 2010 huist de Stadsdichter bij de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). De Stadsdichter wordt financieel ondersteund door de gemeente Amsterdam en SLAA, met Het Parool als mediapartner. De Stadsdichter werkt volledig onafhankelijk; diens Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van de SLAA. De voorgaande Stadsdichters van Amsterdam waren Adriaan Jaeggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, Menno Wigman, F. Starik, Anna Enquist, K. Schippers en Gershwin Bonevacia.
Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2022 verscheen de omnibus Eerste hulp bij poëzie. Ellen won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ze was te gast in de vijfde aflevering van De Poëziepodcast van SLAA en presenteerde de audioserie Voor de liefste.
Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1983 met de novelle ‘Nathan Sid’, bekroond met het Gouden Ezelsoor. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman ‘Indische duinen’, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 2010 kwam zijn roman ‘Tikkop’ uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman ‘Ik kom terug’ (2014) werd in 2015 bekroond met de Libris Literatuur Prijs. In datzelfde jaar ontving Van Dis de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. Op 11 mei 2022 ontvangt Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.
Ilonka Verdurmen is poëziedocent, schrijver, regisseur en producent. Ze is artistiek leider bij Stichting School der Poëzie. Ze stelde meerdere gedichtenbundels samen, waaronder Morgen ben ik een vis (1997). Daarnaast begeleidt ze verschillende projecten in het onderwijs. Op Kasteel Groeneveld in Baarn verzorgde ze met Ineke Holzhaus en Polo de Haas jarenlang literaire avonden.
Sinds 2010 huist de Stadsdichter bij SLAA. De Stadsdichter wordt financieel ondersteund door de gemeente Amsterdam en SLAA, met Het Parool als mediapartner. De Stadsdichter werkt volledig onafhankelijk; diens Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van de SLAA. Meer informatie op https://slaa.nl/stadsdichter/