SLAA

SLAA

Hommage aan Kees Fens

Hommage aan Kees Fens

2009-06-14 20:00:00

Met: Jan Blokker, Pieter Boertjes, Dick van Halsema, Ulli Jessurun d’Oliveira, Freek de Jonge, Jan Kuijper, Marita Mathijsen, Mark Pieters en Maarten Asscher (presentatie). Muziek: Menno van Delft (clavecimbel) en Johannes Leertouwer (viool). I.s.m. Uitgeverij Athenaeum en de Volkskrant. 

Kees Fens (1929-2008) is als leraar, hoogleraar, criticus en essayist van onschatbare waarde geweest. Zijn cultuurideaal kon hij vele jaren in de Volkskrant verspreiden. Tussen 1976 en 1989 schreef Fens een reeks columns onder het pseudoniem A.L. Boom, waarvan een bloemlezing verschijnt onder de veelzeggende titel Het volmaakt kleine stukje, gekozen en ingeleid door Joost Zwagerman (juni 2009). In de nalatenschap van Kees Fens bevond zich een serie portretten van mensen die hij bewonderde, en die hem gevormd en diepgaand beïnvloed hebben. Uitgeverij Athenaeum publiceert deze portretten onder de titel Nabij, met een nawoord van Anthony Mertens (juni 2009).

Vrienden, collega’s en vakgenoten vertellen over de betekenis die Kees Fens voor henzelf en voor de literatuur gehad heeft: Pieter Broertjes, Dick van Halsema, Ulli Jessurun d’Oliveira, Freek de Jonge, Jan Kuijper, Marita Mathijsen, Mark Pieters en Maarten Asscher (presentatie). Menno van Delft (clavecimbel) en Johannes Leertouwer (viool) begeleiden de avond muzikaal. Kees Fens zelf is te zien in enkele bijzondere filmfragmenten.