SLAA

SLAA

Het scheppingsverhaal: Tomas Lieske

Het scheppingsverhaal: Tomas Lieske

2007-10-16 20:00:00

Met: Tomas Lieske en Marja Pruis (gesprek)
I.s.m. De Groene Amsterdammer

In Het scheppingsverhaal openbaart dit keer Tomas Lieske de geheimen van het vak aan zijn lezers. In zijn roman Franklin, bekroond met de Libris Literatuurprijs 2001, vertelt Lieske het verhaal van een verschoppeling die, ondanks zijn neiging alles kapot te maken toch door zijn grote fantasie, onaangepastheid en onverbeterlijk en vrolijk optimisme de moed erin weet te houden.

Zijn nieuwe roman Dünya (sept.2007) speelt op het Turkse platteland rond 1930. De rijke en mondaine Dünya Şuman, betrapt op diefstal , wordt gedwongen de Nederlanders Simon en Otto te verzorgen. Op een dag hoort zij de waarheid over Simons dochter Julia en de moeder, een jong overleden Turkse. Alles is gebaseerd op één grote leugen, beseft ze. Maar haar band met Julia is dan al zo sterk dat zij de leugen in stand houdt – en haar kans op eerherstel opoffert.

Tomas Lieske vertelt in deze aflevering van Het scheppingsverhaal over een kamer voor jezelf, schrijversblokkades, (muzikale) inspiratiebronnen, discipline, research, recensenten, geniale ingevingen, dagindeling, schrijversrituelen en wat er zoal komt kijken bij het schrijversvak.

Na Lieskes lezing volgt een gesprek onder leiding van Marja Pruis, die tevens de presentatie van de avond in handen heeft.