SLAA

SLAA

Het grote literatuurdebat

Het grote literatuurdebat

2008-11-30 14:00:00

Met: Willem Desmense, Patricia de Groot, Kluun, Lisa Kuitert, Doeschka Meijsing, Herm Pol, Wim Sluijs, Daan Stoffelsen en Dirk van Weelden.  

​‘De boekhandels veranderen in supermarkten; literaire uitgeverijen hebben het steeds moeilijker hun literaire gezicht te behouden; de massamedia (kranten, tijdschriften, televisie) besteden aandacht aan schandaaltjes, beroemdheden en bestsellers, de literaire kritiek verschrompelt gaandeweg tot snelle tips voor vrijetijdsbesteding; literaire bladen kwijnen weg en literatuuronderwijs verdwijnt. Maar hoe gaat het met de literatuur?’

Deze brandende kwestie houdt  niet alleen Dirk van Weelden bezig, gezien zijn pamflet Literair overleven! (najaar 2008), maar ook uitgevers uiten in HP/De Tijd hun bezorgdheid:

‘Je kunt er niet omheen dat er nu veel meer aandacht is voor bestsellers, in de media en bij het publiek. We hollen achter dezelfde titels aan. Vroeger werden er van een goed gerecenseerd exemplaar tweeduizend exemplaren verkocht. Nu is dat heel moeilijk geworden. De boekhandel bestelt een minimaal aantal exemplaren en als die weg zijn, leggen ze er al snel een andere titel neer,  zonder zich af te vragen of er nog meer van het eerste boek kon worden verkocht.’

In Het grote literatuurdebat geven koppels uit de boekenbranche hun visie op de stand van zaken: Wim Sluijs (boekhandel Selexys Scheltema Koningsplein) en Herm Pol (boekhandel Athenaeum), Patricia de Groot (uitgeverij Querido) en Willem Desmense (uitgeverij IJzer), Daan Stoffelsen (Recensieweb) en Jeroen Vullings (recensent Vrij Nederland), en last but not least, de schrijvers: Kluun en Doeschka Meijsing. Na hun statements gaat elk duo in discussie met Lisa Kuitert, die het programma begint met een inleiding over het literatuurdebat. Dirk van Weelden zet vervolgens de discussies op scherp met de vraag hoe een schrijver literair kan overleven.