SLAA

SLAA

Eyeopeners

Eyeopeners

2009-09-30 20:00:00
‘Ik heb nooit meer een generale-stafofficier meegemaakt die zo snel uit de elkaar vaak tegensprekende berichten van de troepen een helder beeld van de algemene situatie wist te distilleren en dan de juiste tegenmaatregelen zo kernachtig en voor iedereen begrijpelijk in een dienstbevel kon samenvatten.’
Dit werd beweerd over de generaal van het vooroorlogse Duitsland, Kurt von Hammerstein (1878-1943). Hitler wilde hem als leider van de troepen, maar Von Hammerstein had zo’n afschuw van de nazi’s dat hij zijn functie neerlegde toen ze aan de macht kwamen. De meesten van ons zijn geen generaal, dienstbevelen vaardigen we niet uit, maar we distilleren wel dagelijks uit tegengestelde berichten een beeld van de wereld. Aan de hand daarvan worden politieke standpunten geventileerd, aan de hand daarvan wordt gestemd. Hoe ervoor te zorgen dat dat beeld enigszins klopt? Je niet te laten stangen door opgeklopte berichten en je niet in slaap te laten wiegen door sussende praatjes? Is dat überhaupt mogelijk? Waar moet je op letten in berichtgeving?
Wie Het zijn net mensen van Joris Luyendijk gelezen heeft, weet hoe scherpzinnig hij berichtgeving tegen het licht houdt. Wie De Aarsman Collectie in de Volkskrant volgt, kent de vindingrijkheid waarmee Hans Aarsman foto’s ontleedt. Naar aanleiding van Ik zie ik zie, de onlangs verschenen bundeling van Aarsmans columns, zullen Joris Luyendijk en Hans Aarsman als twee detectives de wereld van beeld en tekst onder de loep nemen.