SLAA

SLAA

Etgar Keret

Etgar Keret

2012-01-19 20:00:00

Met: Etgar Keret, Micha Wertheim, Lies Visschedijk en Dick van den Toorn. I.s.m. Uitgeverij Podium en Cinema De Balie.

Micha Wertheim: ‘De personages die je tegenkomt in de heel korte verhalen van Etgar Keret klimmen vaak zonder dat je het doorhebt de werkelijkheid in. Ze stappen uit het boek en gaan naast je op de bank zitten. Terwijl je leest kijken ze over je schouder mee. Voor je het weet bemoeien ze zich met het verhaal waar ze zelf net uit zijn gestapt. Je zou verwachten dat zoiets gepaard gaat met conceptuele theoretische wendingen, maar dan heb je Kerets personages nog niet ontmoet. Nee, ze stappen uit hun verhalen met een alledaagse vanzelfsprekendheid die ik verder alleen ken van rokers die sigaretten bietsen bij volstrekte vreemden. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is bemoeien ze zich tegen je aan.

Als lezer van Kerets wonderlijke verhalen heb je dat maar op de koop toe te nemen. Iedereen bemoeit zich nu eenmaal met iedereen in de wereld van Keret. Als twee mannen in een restaurant zitten te eten bemoeit de serveerster zich met het gesprek, en niet veel later begint ook de vis op het bord zich met het gesprek te bemoeien. Niet op een beleefde manier, of op een onbeleefde manier, maar op een zo vanzelfsprekende manier dat het eigenlijk gek zou zijn geweest als ze zich er niet mee hadden bemoeid. Een leugenaar bemoeit zich met de leugens van een andere leugenaar, maar ook de leugens van de leugenaar zelf bemoeien zich op een zeker moment met de leugenaar die hen bedacht heeft.

Dat bemoeizieke zal ongetwijfeld iets met Israël te maken hebben. Wie in Tel Aviv is geweest weet dat privacy daar nauwelijks bestaat. Iedereen bemoeit zich voortdurend met alles. En tegelijkertijd is Israël natuurlijk een land waar het bijna noodzakelijk is om je af te sluiten van de werkelijkheid, wil je niet volkomen gek worden.

Toch hoef je niet in Israël te zijn geweest om de levendige wereld van Kerets verhalen te begrijpen. Je hoeft alleen maar even zijn verhalen in. Ze hebben een diepgang waar je soms duizelig van wordt. Maar
ze zijn zo kort dat we er makkelijk een paar voor kunnen lezen als hij in de
Balie is. Ik verheug mij er nu al op om mij tussen die verhalen door met hun
schrijver te mogen bemoeien.’

Micha Wertheim bemoeit zich op 19 januari met Etgar Keret.