SLAA

SLAA

Een zwijgend verbond

Een zwijgend verbond

2013-05-28 21:15:00

I.s.m. Castrum Peregrini. Met: Rob Waumans, Ivo Victoria, Asis Aynan, Christine Otten en Rob Schouten. Presentatie: Jeroen van Kan.

LET OP: Dit programma vindt plaats in De Balie.

Wat is het verschil tussen liefde en vriendschap, tussen vriendschap tussen mannen en vrouwen, wanneer is de vriendschap gebaseerd op zielsverwantschap, wanneer op de competitie? In het kader van de vriendschapsmanifestatie My Friend. My Enemy. My society, opgezet door Castrum Peregrini, organiseren we een avond over de mogelijkheid en onmogelijkheid van literaire vriendschappen.

Rob Waumans en Ivo Victoria presenteren zich naar de literaire buitenwereld als duo tijdens hun befaamde Groot Internationaal Literair Variété Spektakels. Hoeveel vriendschap herbergt hun samenwerking, en hebben ze zich hier wel eens over uitgesproken tegenover elkaar? De 28e gaan ze dat in elk geval wel doen, door middel van het ouderwetse medium dat zoveel literaire vriendschappen heeft laten ontstaan er nog veel meer heeft laten barsten: de brief.

Christine Otten en Asis Aynan ontmoetten elkaar tijdens Writer’s Unlimited en voelden ter plekke een diepe geestverwantschap die uitmondde in het plan een correspondentie te starten, al dan niet bedoeld voor publicatie. Christine schreef onlangs de eerste brief. Die brief plus de reactie van Asis zullen vanavond worden voorgelezen en wie weet zijn we daarmee getuige van de geboorte van een legendarische briefwisseling in de literatuur.
Tot slot komt Rob Schouten naar aanleiding van zijn onlangs in Trouw verschenen stuk over Facebookvriendschappen met schrijvers vertellen over de dilemma’s waar je als criticus voor komt te staan wanneer een schrijver je via de social media deelgenoot maakt van zijn leven. Kun je iemand daarna nog zonder scrupules kritisch beoordelen?