SLAA

SLAA

Een avond met Jonathan Coe

Een avond met Jonathan Coe

2010-09-30 20:00:00

​Jonathan Coe, dé chroniqueur van hedendaags Engeland, heeft onlangs weer een parel aanzijn oeuvre toegevoegd: De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim (vertaald door Otto Biersma en Willem Muilenberg).

Maxwell is een middelbare man die net van zijn vrouw af is, heeft nauwelijks contact met zijn dochter, een oersaaie baan bij een warenhuis, al zit hij op het moment vanwege een depressie thuis, kortom, het leven van Maxwell Sim is er niet een om jaloers op te zijn. We volgen de opkrabbel perikelen van Max op de voet: zijn onhandige pogingen weer contact met de hedendaagse werkelijkheid te krijgen, maar ook zijn confrontatie met het verleden, waarin er op Coeiaanse wijze stukje bij beetje vanuit allerlei vaak hilarische perspectieven licht wordt geschenen op Maxwells verleden en met name de dingen die daarin mis zijn gegaan. De puzzelstukjes van zijn leven vallen voor de lezer langzaam maar zeker in elkaar en culmineren uiteindelijk in een verrassend einde.

Jonathan Coe praat met Jeroen van Kan over het moderne leven en al zijn tekortkomingen en natuurlijk over zijn nieuwe roman.