SLAA

SLAA

Een avond met Howard Jacobson

Een avond met Howard Jacobson

2011-02-22 20:00:00

Jacobson won afgelopen jaar de Man Booker Prize voor zijn roman The Finkler Question (De Kwestie Finkler), een scherpe, geestige en tegelijk weemoedige roman over wat het betekent om vandaag de dag joods te zijn. Al die meningen van en over joden: de historische, de religieuze, de levensbeschouwelijke, de politieke, de haatdragende, de judeofiele, de zelfbespottende – Jacobson heeft ze alle verwerkt in deze enerverende roman waarin vrijwel elke zin betekenis heeft. Maar het is tegelijkertijd ook een boek over liefde, verlies en mannelijke vriendschap.

In de roman, door sommigen een filosofische komedie genoemd, draait het om drie vrienden. Julian Treslove, een voormalige BBC-medewerker, is geobsedeerd door de vraag wat het betekent om joods te zijn. Treslove is bevriend met twee totaal verschillende joodse weduwnaars. Sam Finkler heeft lak aan zijn roots; Libor Sevcik is een old school-jood die elk moment in het Jiddisch lijkt te kunnen uitbarsten. Als Treslove op straat in elkaar wordt geslagen, verandert dat zijn levensbeeld, zijn zelfbeeld, en zijn beeld van vriendschap.

Howard Jacobson gaat 22 februari met Jeroen van Kan in gesprek over de hierboven genoemde thema’s in zijn werk en natuurlijk over De Kwestie Finkler.