SLAA

SLAA

SLAA X Das Mag: De Alternatieve Voorbeschouwing

SLAA X Das Mag: De Alternatieve Voorbeschouwing

Anne Bosveld, Peter Buurman, Carolina Trujillo, Danielle Kliwon, Daan Doesborgh

Das Mag en SLAA bundelen de krachten voor een literaire voetbalavond over het WK 2022 in Qatar. Want zo véél als er wordt voorbeschouwd, zo weinig originele verhalen worden er verteld. 

Een toernooi is echter bij uitstek een plek waar legendes en fabels ontstaan. Daarom willen we het eens hebben over iets anders dan de grote kanshebbers of de mogelijke opstellingen. Weg met de voetbaltechnische analyses! (Sorry, Pieter Zwart.) Insert De Alternatieve Voorbeschouwing. 

Want wat wordt nou het verhaal van dit WK? Wat doen we daar in mensonterend Qatar? Moeten we niet de tv uitzetten en een boek openslaan? En is Louis van Gaal niet een ideaal romanpersonage? Zijn er nog antihelden? En welk boek kan er achteraf geschreven worden over dit WK?

We gaan in gesprek met voetballiefhebbende schrijvers, afgewisseld met voordrachten. Dit doen we onder leiding van schrijver/gelegenheidsvoetbalpodcaster Peter Buurman en met de volgende rits sterspelers: Thomas Heerma van Voss, Danielle Kliwon, Jordi Lammers, Anne Bosveld, Carolina Trujillo en Daan Doesborgh, wiens quiz natuurlijk niet kan ontbreken.

Locatie: Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 282, Amsterdam
Datum: Woensdag 16 november
Deuren open: 19:30
Aanvang: 20:30
Toegang: 12,50

Foto: Willemieke Kars

Peter Buurman (1992) is redacteur bij De Speld, schreef mee aan Zondag met Lubach, #BOOS en De Boterhamshow en maakte de podcasts Neutrale Kijkers en Boeken FM.

Foto: Gaby van Jongenelen

Jordi Lammers schrijft proza en poëzie. Hij publiceerde eerder verhalen en gedichten in de RevisorOp Ruwe Planken en op De Optimist. Dit najaar verscheen Jordi’s Wintertuinsessie Kunstgras, een eenmalig clubblad waarin hij zijn twee passies voetbal en literatuur combineert. In november 2021 verscheen zijn chapbook Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura. Momenteel speelt hij vijfdeklassevoetbal bij Kolping Dynamo.

Danielle Kliwon is neerlandicus, journalist, schrijfster en podcaster. Bijzondere mensen en verhalen vindt ze interessant en het schrijven van longreads en achtergrondartikelen laat haar hart sneller kloppen. Ze schrijft over persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke theorieën, vaak met sport als basis. Ze is geïnteresseerd in sociaal-culturele vraagstukken, politieke filosofie en antropologie, maar schrijft stiekem het liefst de hele dag over voetbal. Ze geeft iedere week haar geheel eigen kijk op de voetbalwereld in de podcast Hekkensluiters en schrijft regelmatig voor het literaire tijdschrift Hard Gras over voetbal, cultuur en Karim Benzema. Over Karim Benzema gesproken: ze noemt hem ’the one that got away’. Misschien dat ze er ooit nog een boek over schrijft. Eerst maar haar debuutroman voltooien.

Carolina Trujillo (Montevideo 1970) is auteur en columnist voor het NRC Handelsblad. Ze won diverse literaire prijzen waaronder de prestigieuze Jan Hanlo Essayprijs 2020 voor haar bundel Meisjes in Blessuretijd. Ze debuteerde in 1991 met haar Spaanstalige roman De exilios, maremotos y lechuzas; in 2002 volgde haar Nederlandse debuut, de roman De Bastaard van Mal Abrigo waar ze de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs mee won. Ze wordt geroemd om haar heldere en beeldende stijl, vaak doordrenkt met zwarte humor. Met haar romans stelt ze grote problemen aan de kaak, met haar verhalen in Hard gras de wat kleinere. Trujillo woont in Amsterdam.

Thomas Heerma van Voss bracht onder andere de romans Stern en Condities uit. Ook schrijft hij essays, artikelen en korte verhalen. In het voorjaar van 2022 verscheen zijn verhalenbundel Passagiers / Achterblijvers.

Daan Doesborgh (1988) is schrijver en presentator, en woont in Amsterdam. Hij is redacteur van Tirade en oud-redacteur van Propria Cures. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam. In samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) maakt hij de maandelijkse Poëziepodcast. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman, die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Van 2006 tot 2011 was hij stadsdichter van Venlo.

Foto: Dandelion Eghosa

Anne Bosveld (1995) studeerde in juli 2021 af aan Creative Writing ArEZ met de dichtbundel Kauw nerveus op een stok. Deze dichtbundel was genomineerd voor de Nieuwe Types Afstudeerprijs 2021. Bosveld ging in de zomer van 2020 met deBuren mee op schrijfresidentie in Parijs, schrijft columns voor Awater en is redacteur bij Perdu. Vanaf 2022 neemt Bosveld deel aan de master Slow Writing Lab van het Letterenfonds.