SLAA

SLAA

De wereld van Arthur Japin

De wereld van Arthur Japin

2006-02-27 20:00:00

De wereld van… is een jaarlijks terugkerend programma dat door een schrijver zelf is samengesteld en recht doet aan zijn werk, leven en belangstelling. Op deze avond staat Arthur Japin centraal, een schrijver met een belangrijk en veelzijdige oeuvre. Japin is bekend geworden door zijn romans en verhalen, maar hij is (of was) ook actief als scenarioschrijver, componist, schilder, zanger en acteur.
Dit jaar verrast Japin zijn lezers met het boekenweekgeschenk, met als thema muziek en literatuur.
Carel Alphenaar heeft de presentatie van deze avond in handen.
Als startschot van deze feestelijke avond worden de novellen De klank van sneeuw en een speciale Japin-aflevering van het tijdschrift Tzum gepresenteerd. Arthur Japin geeft achtergrondinformatie over de novellen, Tzum-redacteur Coen Peppelenbos haalt iets uit de Japin-special naar voren dat hem na aan het hart ligt. Er wordt een filmfragment uit Magonia vertoond, waarna Ineke Smits (regie) over haar samenwerking met Arthur Japin vertelt. Japin draagt voor uit De zwarte met het witte hart en geeft het woord aan Noraly Beyer, die vertelt waarom ze dit zo’n bijzonder boek vindt. Ton Lutz vertelt over zijn jarenlange vriendschap met Japin. De schrijver zelf leest voor uit Een schitterend gebrek, waarna Marja Pruis zich uitspreekt over haar bewondering voor Japins Casanova. Mieke van der Weij en Rosita Steenbeek halen theatrale herinneringen op aan de uitvoering Het bal der etalagepoppen. Rosita Steenbeek vertelt over de reis naar Rome die ze met Japin gemaakt heeft en over haar schilderkunstige ervaringen met Japin.
Tussendoor is er ruimte voor een muzikaal intermezzo in de geest van Japin. Verder valt er te genieten van projectie van foto’s en een videovertoning uit de Japin-archieven.
De avond wordt afgesloten met een tweegesprek tussen Arthur Japin en Carel Alphenaar.