SLAA

SLAA

De toekomst van de roman: Oek de Jong

De toekomst van de roman: Oek de Jong

2013-03-13 20:00:00

I.s.m. De Balie
Met Oek de Jong, Christaan Weijts, Joost de Vries en Wanda Reisel.

Dit jaar voltooide Oek de Jong zijn magnum opus Pier en Oceaan, een tweedelige roman waaraan hij tien jaar gewerkt heeft. De roman is voor De Jong zijn hele leven al de ultieme uitingsvorm van het verhaal, geen enkele andere kunstvorm kan wat de roman kan: de lezer vanuit het binnenste van de personages meevoeren naar andere (leef)werelden.

Vijftien jaar na de roemruchte SLAA-reeks ‘De wonderbaarlijke lotgevallen van de roman’ waarin de toen vigerende prangende kwesties over de romankunst werden besproken (door onder meer eerder genoemde Oek de Jong) keren we ons nu naar 2013: welke rol speelt de roman nog in de hedendaagse Nederlandse literatuur, wat betekent het schrijven van een roman nog voor jonge(re) schrijvers, door wie en wat laten zij zich beïnvloeden: hebben ze nog literaire voorgangers waar ze tegenop kijken of is putten zij hun inspiratie uit meer eclectische bronnen? Is het schrijven van een roman überhaupt nog wel een literaire aangelegenheid? Bestaat er nog een dialoog tussen de reeds lang gelauwerde en gecanoniseerde schrijvers en de opkomende schrijvers van nu? Tijdens drie avonden in het voorjaar van 2013 gaan we door de generaties heen antwoord proberen te geven op zoveel mogelijk van deze vragen: telkens zal één auteur gevraagd worden een keynote speech over het onderwerp te houden waarna hij met een gevarieerd panel in gesprek gaat. Het spits wordt op woensdag 13 maart vanzelfsprekend afgebeten door Oek de Jong. Een panel, bemand door Wanda Reisel, Christiaan Weijts en Joost de Vries, reageert

.

Deze reeks vindt plaats in samenwerking met de uitgever van de essayreeks Over de roman (uitgeverij Atlas-Contact) waarin het nieuwste deel door Oek de Jong geschreven zal worden.
De vorige delen verschenen bij Uitgeverij Athenaeum, met steun van het Nederlands Letterenfonds en de KVB, die ook het vervolg van de reeks weer zullen ondersteunen.