SLAA

SLAA

De toekomst van de roman: deel 3

De toekomst van de roman: deel 3

2013-05-29 20:00:00

I.s.m. De Balie. Met: Tommy Wieringa (keynote), Margriet de Moor, Simone van Saarloos en Sebastiaan Kort.

​Vijftien jaar na de roemruchte SLAA-reeks ‘De wonderbaarlijke lotgevallen van de roman’ waarin de toen vigerende prangende kwesties over de romankunst werden besproken keren we ons nu naar 2013: welke rol speelt de roman nog in de hedendaagse Nederlandse literatuur, wat betekent het schrijven van een roman nog voor jonge(re) schrijvers, door wie en wat laten zij zich beïnvloeden: hebben ze nog literaire voorgangers waar ze tegenop kijken of is putten zij hun inspiratie uit meer eclectische bronnen? Is het schrijven van een roman überhaupt nog wel een literaire aangelegenheid? Bestaat er nog een dialoog tussen de reeds lang gelauwerde en gecanoniseerde schrijvers en de opkomende schrijvers van nu?

Tijdens drie avonden in het voorjaar van 2013 gaan we door de generaties heen antwoord proberen te geven op zoveel mogelijk van deze vragen: telkens zal één auteur gevraagd worden een keynote speech over het onderwerp te houden waarna hij met een gevarieerd panel in gesprek gaat. Het spits wordt op 13 maart afgebeten door Oek de Jong.

 Op 2 april geeft Vonne van der Meer haar visie op de toekomst van de roman. De reeks wordt deze avond afgesloten door Tommy Wieringa.