De toekomst van de roman: Deel 2
I.s.m. De Balie.
Met: Vonne van der Meer (keynote), Kees ’t Hart, Désanne van Brederode en Peter Buwalda.
Welke rol speelt de roman in de hedendaagse Nederlandse literatuur, wat betekent het schrijven van een roman nog voor jonge(re) schrijvers? Is het schrijven van een roman überhaupt nog wel een literaire aangelegenheid? De SLAA en De Balie brengen je drie avonden in het voorjaar van 2013 waarbij deze vragen centraal staan. Op 2 april zal Vonne van der Meer tijdens de tweede aflevering haar visie op de toekomst van de roman uitspreken.
Tijdens de spraakmakende eerste avond van deze reeks op 13 maart stelde Oek de Jong dat de media en de filmindustrie vele taken van de romanschrijver hebben overgenomen en dat ‘marketing’ het sleutelwoord in de huidige literatuur is, meer dan kwaliteit. Toch bleek De Jong nog steeds overtuigd van de enorme vitaliteit en potentie van de roman als kunstvorm, mede door het bezit van enkele unieke eigenschappen die andere media missen. De Jongs lezing verscheen op 22 maart in verkorte vorm in de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hem hier online.
Zoals gezegd is op 2 april de beurt aan Vonne van der Meer om haar visie te geven op de toekomst van de roman en op wat de rol en mogelijkheden zijn van een schijnbaar verouderd medium in het huidige tijdsgewricht. Vonne van der Meer debuteerde in 1985 met Het Limonadegevoel en andere verhalen, brak door bij het grote publiek met Eilandgasten en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Van der Meer combineert in haar werk pure vertelkunst met compassie voor haar personages. Haar laatste roman, De vrouw met de sleutel, gaat over onze onstilbare honger naar verhalen, en wat een verhaal in een leven teweeg kan brengen.
Een kundig panel, bemand door schrijver en recensent Kees ’t Hart, filosofe Désanne van Brederode en schrijver Peter Buwalda, zal reageren op haar keynote speech.
Op woensdag 29 mei is Tommy Wieringa aan zet om zich uit te spreken over de toekomst van de roman.