SLAA

SLAA

De oorlog van de Thibaults

De oorlog van de Thibaults

di 13 oktober 2015

Met onder meer: Michel Krielaars (NRC Handelsblad), Marjolijn van Heemstra (schrijver, theatermaker), Matin van Veldhuizen (theatermaker, schrijver, regisseur), Marijke Schermer (schrijver, theatermaker, directeur Oostblok),  Cas Enklaar (acteur), Remco Melles (acteur), Anneke Alderlieste (vertaler), en Morgana Machado Marques (video artist). Gepresenteerd door: Jasper Henderson.

Lange tijd kende ons land enkel één grote bewonderaar van interbellumschrijver Roger Martin du Gard: Maarten ’t Hart (beluister hier zijn loftuitingen). Maar die tijden zijn veranderd sinds Uitgeverij Meulenhoff vorig jaar het eerste deel van Martin du Gards magnum opus De Thibaults liet vertalen (door Anneke Alderlieste): in de kranten regende het sterren en bollen en het forse boek stond wekenlang in menig top tien. De romancyclus beschrijft aan de hand van het leven van twee broers en hun vader de morele en sociale ontwikkeling van de Franse burgerij tijdens de belle époque. Martin du Gard ontving voor deze pageturner (aldus Michel Krielaars vorig jaar in het NRC) in 1937 de Nobelprijs voor de Literatuur. Voor de zomer verscheen het tweede en laatste deel van de reeks; alweer een ferm werk en wederom door het publiek bejubeld.

Roger Martin du Gard behoorde samen met Marcel Proust, Paul Valéry, André Gide en Paul Claudel tot het toonaangevende literair tijdschrift Nouvelle Revue française. In 1955 werd zijn verzameld werk opgenomen in de prestigieuze Bibliothèque de la Pléiade met een voorwoord van Albert Camus, die hem ‘onze eeuwige tijdgenoot’ noemde.

Martin du Gard was een zeer teruggetrokken schrijver. Zodanig dat hij, naar verluidt, toen een vriend hem er telefonisch van op de hoogte stelde dat hij de Nobelprijs had gewonnen, binnen enkele momenten zijn koffers had gepakt en ervandoor was gegaan, uit vrees dat zijn huis belaagd zou worden door journalisten. De enige foto die van hem bekend is, blijkt een foto van zijn broer te zijn.

In De oorlog van de Thibaults verkennen we met verschillende sprekers wat Martin du Gard en zijn werk zo bijzonder maakt.

Leesfragment deel 2 op Athenaeum

Carel Peeters in VN over deel 1