SLAA

SLAA

De gedichten van Emily Dickinson

De gedichten van Emily Dickinson

2008-01-29 20:00:00

Met: Lex ter Braak, Maarten Doorman, Eva Gerlach, Sylvia Hubers, Renée Riessen en Peter Verstegen
Muziek: Ig Henneman (altviool), Ilse van de Kasteelen (zang) en Meinrad Kneer (contrabas)
i.s.m. Uitgeverij Van Oorschot en Weerwoord

De Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886) wordt beschouwd als één van de belangrijkste Amerikaanse schrijfsters. Dickinson werd geboren in Amherst in Massachusetts, waar zij haar hele leven zou blijven wonen en werken. De onbenaderbare, in het wit geklede dichteres leed een kluizenaarsbestaan en trouwde nooit, maar onderhield een uitvoerige correspondentie met een kleine groep mensen. Hoewel ze als eenling door het leven ging, bracht zij veel tijd buitenshuis door. De schoonheid en de rust van het landschap waren belangrijke thema’s in haar werk, maar ook de liefde en de dood.
Emily Dickinson schreef ongeveer 1800 gedichten, waarvan er maar zes – tegen haar zin – tijdens haar leven werden gepubliceerd. Haar zuster Lavinia verzorgde de uitgave van het werk na haar dood. Dickinsons faam begon pas goed na de eerste complete uitgave in 1955, The Poems of Emily Dickinson. In 1998 verscheen een nieuwe editie, geredigeerd door R.W. Franklin, die de volgorde van de handschriftbundels had gereconstrueerd. Op die ordening heeft Peter Verstegen zijn Nederlandse vertaling van Dickinsons Gedichten gebaseerd, waarvan onlangs het tweede en laatste deel verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot.
Op deze avond wordt het publiek door kenners, dichters en musici meegenomen op een spannende reis door de wereld van deze legendarische dichteres. Lex ter Braak leidt de avond in en praat met Peter Verstegen over zijn belevenissen tijdens het vertalen. Renée van Riessen (o.v.) bespreekt het werk in filosofisch en theologisch perspectief. Eva Gerlach, Maarten Doorman en Sylvia Hubers dragen een gedicht van Dickinson voor in combinatie met een eigen gedicht. Ig Henneman (altviool), Ilse van de Kasteelen (zang) en Meinrad Kneer (contrabas) brengen gedichten van Emily Dickinson ten gehore in muzikale arrangementen met veel ruimte voor improvisatie.