De boeken van deBuren I
Met: Herman Brusselmans, Marjolijn Februari en Arjen Fortuin (gesprek)
I.s.m.Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
In Brussel staat een huis: het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Een cultureel centrum waar talloze activiteiten georganiseerd worden, waaronder het succesvolle Radioboek.
Ter gelegenheid van Amsterdam Wereldboekenstad 2008-2009 verhuizen de Radioboeken eenmalig naar Amsterdam. Herman Brusselmans en Marjolijn Februari lezen een speciaal voor DeBuren geschreven verhaal voor, dat niet in druk verschijnt maar alleen beluisterd kan worden via internet of radio. Daarna gaat Arjen Fortuin (NRC Handelsblad) met de schrijvers in gesprek.
Herman Brusselmans studeerde Germaanse filologie in Gent, om vervolgens achter de balie van een Brusselse Bibliotheek te belanden. In 1982 debuteerde hij met de roman Het zinneloze zeilen, maar zijn doorbraak kwam in 1985 met De man die werk vond. In totaal omvat zijn oeuvre inmiddels 42 titels, waarvan Toos de meest recente is. Daarnaast schreef hij voor toneel en heeft hij al sinds jaar en dag een column in HUMO. Zijn boek Ex-drummer werd in 2007 verfilmd.
Marjolijn Februari studeerde filosofie, kunstgeschiedenis en rechten. In 1989 debuteerde ze met de roman De zonen van het uitzicht. Elf jaar later werd haar proefschrift Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek gepubliceerd. In 2004 werd een aantal van haar columns voor De Volkskrant gebundeld onder de titel Park Welgelegen. Notities over morele verwarring. In 2007 verscheen haar roman De literaire kring, genomineerd voor de Gouden Uil 2008 en de Libris Prijs 2008. Dit jaar kreeg ze voor haar werk de driejaarlijkse Frans Kellendonk-prijs.