SLAA

SLAA

VERPLAATST: De Avond van de Stadsdichter

VERPLAATST: De Avond van de Stadsdichter

za 23 oktober 2021
20:15
De Kleine Komedie

LET OP: dit programma is wegens omstandigheden verplaatst van 16 september naar 23 oktober. Als je al kaarten had voor 16 september, ben je welkom op 23 oktober. Voor meer informatie, zie de website van De Kleine Komedie.

Met o.a. Hedy Tjin, Luan Buleshkaj en Charisa Chotoe

‘Waar kan ik schoonheid vinden? Wat is de essentie?’

– Gershwin in Het Parool over zijn stadsdichterschap

Iedere Stadsdichter van Amsterdam krijgt de kans om een eigen avond te maken – helemaal hoe zij dit voor zich zien. Zo ook Gershwin Bonevacia. Tijdens De Avond van de Stadsdichter maakt Gershwin een bonte voorstelling, waarin hij verschillende van zijn favoriete artiesten vraagt om te komen spelen, musiceren, dichten, lezen en vertellen. Makers uit verschillende disciplines reageren op stadsgedichten en gaan in gesprek met Gershwin. Gershwin wordt geïnterviewd over zijn twee jaar stadsdichterschap: hoe is het om stadsdichter te zijn in een stad die zoveel veranderd is in de afgelopen jaren?

Cultuur is het belangrijkste fundament, 
de stad vecht zich terug met creativiteit, 
inspiratie en verbinding.

Gershwin is de spil van deze avond. Hij heeft zijn favoriete artiesten uitgenodigd. Om te spelen. Te musiceren. Te vertellen. En te dichten, natuurlijk. Want Gershwin is een man van woorden. Hij publiceert eigen bundels. Hij vertaalt werk van de Amerikaanse spokenwordsensatie Amanda Gorman. In coronatijd trakteerde hij zijn stad op poëzie. En vanavond komt hij met De Avond van de Stadsdichter. Kunst met kijk op de toekomst. Creatief met perspectief. Gershwin Bonevacia met vrienden. Te gast zijn RBDjan, Hedy Tjin en Luan Buleshkaj. De avond wordt gepresenteerd door Charisa Chotoe.

Gershwin Bonevacia (1992) is dichter en spoken word artiest. Sinds maart 2019 is Gershwin stadsdichter van Amsterdam. 

Gershwin Bonevacia schrijft maandelijks een stadsgedicht voor Het Parool en is met zijn kenmerkende manier van voordragen regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar.

Zijn poëziedebuut ‘Ik heb een fiets gekocht’ gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door meer dan 6000 exemplaren te verkopen.

Dit jaar verschijnt zijn nieuwe dichtbundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ bij uitgeverij Das Mag en vertaalt hij het kinderboek ‘Zo klinkt verandering’ van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman.

Hedy Tjin is illustrator en beeldend kunstenaar. Ze staat bekend om haar diverse uitdrukkingen zoals muurschilderingen, textielprints en illustraties voor diverse dagbladen, waarbij haar kenmerkende vorm constant blijft; krachtige kleuren die onderwerpen van maatschappelijke waarde uitdrukken. Haar levendige en stralende beelden zijn bedoeld om het publiek uit te nodigen om complexe onderwerpen op een uitnodigende manier te verkennen. Recentelijk kreeg ze landelijke aandacht voor haar betrokkenheid bij verschillende muurschilderingen, voor de ‘Canon van Nederland’, ‘Verdedig Noord’, ‘The Black Archives’ en ‘Tolhuistuin’. Haar werk is ook te zien in een wekelijkse geïllustreerde column in De Volkskrant.

Charisa Chotoe (1993) is presentator en verslaggever. Ze schuwt niet om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken middels thema’s zoals kunst en cultuur, feminisme en sociaal maatschappelijke issues. Met haar spraakmakende aflevering over haatinfluencers in het onderzoeksprogramma Propaganda op NPO 3, zwengelde zij dit jaar de discussie aan over online shamen. Amsterdam kent Charisa voornamelijk als razende reporter van de stadszender AT5, waar ze drie jaar lang (live)-programma’s presenteerde als de Zwoele Stad, Amsterdam Hou Vol en meer. Maar het begon allemaal bij haar grote liefde, hiphop. Ze schreef diepte-interviews voor het o.a. het online platform Puna en ze modereerde programma’s bij ADE Beats en ESNS Noorderslag.