De Avond van de Stadsdichter
Cultuur is het belangrijkste fundament,
de stad vecht zich terug met creativiteit,
inspiratie en verbinding.
Gershwin is de spil van deze avond. Hij heeft zijn favoriete artiesten uitgenodigd. Om te spelen. Te musiceren. Te vertellen. En te dichten, natuurlijk. Want Gershwin is een man van woorden. Hij publiceert eigen bundels. Hij vertaalt werk van de Amerikaanse spokenwordsensatie Amanda Gorman. In coronatijd trakteerde hij zijn stad op poëzie. En vanavond komt hij met De Avond van de Stadsdichter. Kunst met kijk op de toekomst. Creatief met perspectief. Gershwin Bonevacia met vrienden. Te gast zijn RBDjan, Hedy Tjin, Gerson Main en Luan Buleshkaj. De avond wordt gepresenteerd door Charisa Chotoe.
Gershwin Bonevacia (1992) is dichter en spoken word artiest. Sinds maart 2019 is Gershwin stadsdichter van Amsterdam.
Gershwin Bonevacia schrijft maandelijks een stadsgedicht voor Het Parool en is met zijn kenmerkende manier van voordragen regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar.
Zijn poëziedebuut ‘Ik heb een fiets gekocht’ gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door meer dan 6000 exemplaren te verkopen.
Dit jaar verschijnt zijn nieuwe dichtbundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ bij uitgeverij Das Mag en vertaalt hij het kinderboek ‘Zo klinkt verandering’ van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman.
Hedy Tjin is illustrator en beeldend kunstenaar. Ze staat bekend om haar diverse uitdrukkingen zoals muurschilderingen, textielprints en illustraties voor diverse dagbladen, waarbij haar kenmerkende vorm constant blijft; krachtige kleuren die onderwerpen van maatschappelijke waarde uitdrukken. Haar levendige en stralende beelden zijn bedoeld om het publiek uit te nodigen om complexe onderwerpen op een uitnodigende manier te verkennen. Recentelijk kreeg ze landelijke aandacht voor haar betrokkenheid bij verschillende muurschilderingen, voor de ‘Canon van Nederland’, ‘Verdedig Noord’, ‘The Black Archives’ en ‘Tolhuistuin’. Haar werk is ook te zien in een wekelijkse geïllustreerde column in De Volkskrant.
Gerson Main speelde voorheen in de bands van o.a. Typhoon, Dio, Akwasi en Sarah Jane, maar spreidde zijn vleugels. In 2015 behaalde hij een plek in de finale van talentenjacht De Beste Singer-songwriter van Nederland. Zijn poëtische teksten op dansbare ritmes sloegen aan. Na het programma bracht hij de single ‘Ik weet niet hoe uit’ dat onder een KPN spotje terechtkwam. In datzelfde jaar bracht hij ‘Deejay’ uit en stond hij op Noorderslag.
In 2016 bracht hij zijn debuutplaat ‘De Slechtste Singer-songwriter van Nederland’ uit. Daar volgde meteen een clubtour op door het hele land, Hij speelde ook op festivals waaronder Lowlands, Solar, Reggae Geel en het Oerol festival. Daarnaast speelde hij op wat meer intieme settings als de Parade, deed hij tv-/radio-optredens en een aantal campagnes.
In 2017 maakte en speelde hij zijn eerste muziekvoorstelling ‘Ga weg, maar blijf’. Deze voorstelling vertelt het verhaal van Nederland dat onder water stond, waardoor de mensen gedwongen werden te vluchten. Een deel daarvan kwam terecht in Suriname bij Gerson de strenge kampbewaarder die per ongeluk verliefd werd op een van de vluchtelingen. De voorstelling was met een knipoog naar de vluchtelingenproblematiek en kreeg vier sterren van de theaterkrant.
In de jaren daarna is Gerson naast optreden vooral gaan schrijven voor zichzelf en andere artiesten. Heeft diverse reclame-opdrachten gedaan voor onder andere Kampeerhal Roden, KVK, NS en de Olympische Spelen 2021. Momenteel is hij bezig met zijn tweede album die hij onder andere samen gaat maken met Freez, een theatervoorstelling en een dichtbundel.
Arbi Hakopians is van Armeense komaf, wordt geboren in Iran, groeit op in de Bijlmer, woont een tijdje in de buurt van het Amsterdamse Waterlooplein en strijkt uiteindelijk neer in Amsterdam-Noord. Daar, op de straten van Tuindorp, leert hij de vrienden kennen waarmee hij de rapgroep THC zal gaan vormen. Zelf is Arbi er vroeg bij: al op de basisschool staat hij tijdens de fancy fair rappend op het podium. Hij wordt beïnvloed door zijn oudere broer, die onder de naam Flex de Hittespitter volop bezig is met hiphop. Zelf meet hij zich de rapnaam RBDJAN aan: ‘RB’ staat voor zijn voornaam Arbi, ‘Djan’ is het Armeense koosnaampje dat zijn moeder altijd gebruikt. Op zijn achttiende verjaardag krijgt hij van grote broer Flex zijn eerste tatoeage cadeau: het woord ‘Hittespitter’, een gedeelde bijnaam die hij vanaf nu met trots zal dragen.
Het grote publiek maakt voor het eerst kennis met RBDJAN als hij in 2004 een bijdrage levert aan de hitsingle Ballen Tot We Vallen van DJ Chuckie. Aan het eind van de spraakmakende video stelt Arbi ons op zijn beurt voor aan THC, de Tuindorp Hustler Click waarmee hij in de voorgaande jaren naam heeft gemaakt in de Amsterdamse underground. Niet lang daarna behaalt THC zelf de eerste grote successen met Wil Je Weten Hoe Het Voelt en Zina, twee singles waarop RBDJAN nadrukkelijk aanwezig is. Ook op het debuutalbum Artikel 140, dat in 2005 wordt uitgebracht, is Arbi een van de meest in het oor springende groepsleden. Hij weet zijn rauwe straatverhalen niet alleen vakkundig op papier te zetten, maar valt ook op door de ongekende nonchalance waarmee hij zijn soms duizelingwekkende rijmschema’s de microfoon in weet te slingeren.
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is een gevestigde naam in de spokenwordscene in Nederland. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L Deep) bij het platform ‘Punchout Battles’. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Hij was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met spoken word. In 2018 stond Luan o.a. in een bomvolle tent op Lowlands en in 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam, was hij twee keer te zien bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen deed hij een TED Talk tijdens TEDxAmsterdam en trad hij op bij het Wintertuin Festival op Curaçao. Naast optredens geeft Luan wekelijks workshops aan middelbare scholen in het hele land. Sinds mei 2020 is Luan aan het rondtrekken door Nederland met zijn eerste solotheatervoorstelling genaamd ‘Leeuwenkind’. In september 2020 won hij met deze voorstelling de Beste of Fringe 2020 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en een maand later sleepte hij de Shaffy Cheque binnen bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. In de zomer van 2020 was Luan negen wekenlang huisdichter bij ‘Zomer in de stad’, een programma van Pakhuis De Zwijger en AT5.
Charisa Chotoe (1993) is presentator en verslaggever. Ze schuwt niet om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken middels thema’s zoals kunst en cultuur, feminisme en sociaal maatschappelijke issues. Met haar spraakmakende aflevering over haatinfluencers in het onderzoeksprogramma Propaganda op NPO 3, zwengelde zij dit jaar de discussie aan over online shamen. Amsterdam kent Charisa voornamelijk als razende reporter van de stadszender AT5, waar ze drie jaar lang (live)-programma’s presenteerde als de Zwoele Stad, Amsterdam Hou Vol en meer. Maar het begon allemaal bij haar grote liefde, hiphop. Ze schreef diepte-interviews voor het o.a. het online platform Puna en ze modereerde programma’s bij ADE Beats en ESNS Noorderslag.