SLAA

SLAA

Current Literary Affairs: Yaa Gyasi

Current Literary Affairs: Yaa Gyasi

vr 27 januari 2017

Current Literary Affairs: Yaa Gyasi in gesprek met Clarice Gargard.

Met de serie Current Literary Affairs onderzoeken SLAA, het Bijlmer Parktheater en Read My World het internationale literaire discourse anno nu. Met het oog op Read My World 2017 Black USA halen we voor de eerste edities twee Amerikaanse schrijvers naar Nederland: Colson Whitehead en Yaa Gyasi.

Op 22 januari gaat Yaa Gyasi in gesprek met journalist, publicist en presentator Clarice Gargard.
Door Time al bestempeld tot een van de 10 beste werken van 2016: Yaa Gyasi’s Homegoing (in Nederlandse vertaling: Weg naar huis).

Homegoing gaat over de twee halfzusjes Effia en Esi, gescheiden door invloeden van buitenaf. Esi wordt verkocht als slaaf, Effia uitgehuwelijkt aan een rijke, Britse slavenhouder. Effia en haar nageslacht leven door deze uithuwelijking in luxe en comfort. Esi wordt samen met duizenden anderen verkocht aan Amerika, waar haar kinderen en kleinkinderen, direct en indirect, door de verhalen van hun familie, in slavernij zullen opgroeien.

Homegoing traceert de twee totaal verschillende levenslijnen van één familie. Hun bestemmingen leiden de lezer door twee continenten en via driehonderd jaar aan geschiedenis naar vandaag de dag, waar de nalatenschap van de slavernij nog iedere dag voelbaar is.

Yaa Gyasi is geboren in Ghana en getogen in Huntsville, Alabama. Haar korte verhalen zijn verschenen in tijdschriften als African American Review en Callaloo. Haar debuutroman Homegoing is een New York Times Bestseller en wordt door de Times genoemd als een van de 10 beste romans van 2016.

Programma i.s.m. Het Bijlmer Parktheater, Read My World en uitgeverij De Bezige Bij.