SLAA

SLAA

CREA orkest – vijfde symfonie

CREA orkest – vijfde symfonie

Na succesvolle uitvoeringen van Mahlers Eerste (2004), Tweede (2008), Derde (2011) en Vierde symfonie (2012), brengt het CREA Orkest onder leiding van Bas Pollard nu zijn adembenemende Vijfde symfonie ten gehore.

Met zijn Vijfde Symfonie (gecomponeerd in 1902 en gereviseerd in 1904 en 1911) luidt Mahler een nieuwe stilistische periode in. Waar hij in de drie voorgaande symfonieën liederen had verwerkt, velen uit een bundel van volksgedichten getiteld Des Knaben Wunderhorn, was de Vijfde de eerste van een drietal instrumentale symfonieën.

Mahler gebruikte in deze symfonie wel thema’s uit liederen, maar het waren geen volksliederen meer. De teksten waar hij zich nu in verdiepte waren van de schrijver Friedrich Rückert, donkerder van toon en doordrenkt met oosters mysticisme. Een solotrompet aan het begin van de symfonie luidt een treurmars in, gevolgd door de eveneens duistere, stormachtige tweede deel. Het scherzo is lichter van toon en bevat een stralende hoornsolo. Misschien wel het beroemdste deel is het vierde; de waanzinnig mooie adagietto voor strijkers en harp, een muzikale liefdesbrief van Mahler aan zijn vrouw Alma. De Symfonie eindigt met een opbeurende finale.

Klik hier voor meer informatie.