SLAA

SLAA

Brainwash Festival: Wat we denken te weten

Op 27 oktober staat SLAA op Brainwash Festival!

Brainwash Festival: Wat we denken te weten

Op 27 oktober staat SLAA op Brainwash Festival!

zo 27 oktober 2024
de Balie (Salon)

Wat zijn de bakens waar je je aan vast houdt in een almaar veranderende wereld? Welke vanzelfsprekendheden ga je bewust en onbewust vanuit? En wat gebeurt er als deze zekerheden op de helling worden gezet en de twijfel toeslaat? Deze vragen legde SLAA voor aan schrijvers Sophia Blyden en Roelof ten Napel. Zij schreven speciaal voor dit programma een nieuwe tekst en gaan met moderator Roos van Rijswijk hierover in gesprek: een literaire zoektocht naar de rol en betekenis van (on)zekerheden. Dit programma vindt plaats in de Balie Salon. 

17:30 – 18:10: Met Roelof ten Napel  

Het leven wordt achterwaarts begrepen, maar moet voorwaarts worden geleefd, schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard. Was het maar zo simpel. In plaats daarvan werkt het verleden in het heden door, en moeten we gissen naar de betekenis van onze herinneringen. Dichter en schrijver Roelof ten Napel ontleedt zijn geheugen en vraagt zich af hoe het kwam dat hij het milieu van zijn jeugd verliet. Bieden onze herinneringen zekerheid, of zijn de gaten in ons geheugen veelzeggender? 

18:50 – 19:30: Met Sophia Blyden 

Liefdesrelaties komen en gaan, vriendschappen eindigen en ouders overlijden; daartussen is de band tussen broers en zussen een zeldzame verbinding in het leven. Maar wat betekent vriendschap, vergiffenis en familie in een wereld die continu aan verandering onderhevig is? Kunnen menselijke relaties wel een baken van zekerheid bieden? Sophia Blyden onderzoekt familiebanden, en reflecteert op hun eindigheid. We stick together and we don’t die. 

Sophia Blyden is dichter, programmamaker en studeerde Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden. Ze is programmeur bij Oerol, zit in de Raad van Advies voor het Nederlands Letterenfonds en programmeert voor Mensen Zeggen Dingen. In haar proza en poëzie onderzoekt ze thema’s als eenzaamheid, machtsverhoudingen en de grens tussen feit en fictie. Ook laat ze zich graag inspireren door sprookjes, mythen en popcultuur. Haar debuutbundel Dobberen verscheen in september 2024 bij Uitgeverij Querido.  

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en romancier. In 2022 won hij de Grote Poëzieprijs met Dagen in huis; zijn eerdere bundels werden beide genomineerd. Verder ontving hij nominaties voor de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh’-prijs en de Poëziedebuutprijs. Hij schrijft artikelen voor De Groene Amsterdammer en De Nederlandse Boekengids, en zijn gedichten verschijnen in Het Liegend Konijn. Zijn poëzie werd vertaald, en zijn roman Het leven zelf werd bewerkt voor toneel. Het meest recent verscheen van zijn hand de roman Over het zwijgen. 

Roos van Rijswijk (1985) debuteerde in 2016 met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze dat jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids, Tirade, De Groene Amsterdammer en de VPRO Gids, en schrijft recensies voor NRC. In 2018 verscheen De olifant van de bovenbuurman, met illustraties van Sylvia Weve. Haar verhalenbundel De dwaler werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze studeerde Nederlandse letterkunde en literatuurwetenschap, was columnist van Advalvas en schreef toneel voor Theatergroep Thomas. Ze is een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de eerste literaire prijs voor verhalenbundels.