SLAA

SLAA

Bitter eten: Chin. Ind. Rest. verhalen

Bitter eten: Chin. Ind. Rest. verhalen

Charlotte Ha, Danny Lee, Hui-Hui Pan, Maria Lam, Sun Li

Schuif op zondagmiddag 21 april aan in Café Wu voor culinaire vertellingen en persoonlijke verhalen.

Chinees-Indische restaurants: culinair iconen, immaterieel erfgoed. Er verschijnen steeds meer Chin. Ind. Rest. verhalen: in de vorm van een documentaire, autobiografie, kookboek, theatervoorstelling en speelfilm. Allemaal vol smaken en gerechten, nauw verknoopt met persoonlijke ervaringen en herinneringen die eerder ongezien bleven. Over hard werken, in ruil voor kansen.

Rijke en complexe verhalen tegen een achtergrond van het familiebedrijf dat tijd, aandacht en ambacht eist en waar eten de gedeelde taal is. Troosteten, liefdesvoer, maar ook bitter eten.

Te gast in Café Wu zijn actrice Charlotte Ha (Happy in Holland), schrijver Maria Lam, documentairemaker Yan Ting Yuen, restaurateur Danny Lee en Hui-Hui Pan, oprichter van Pan Asian Collective.

Moderator en samensteller Sun Li spreekt in Wu met haar mede-makers over de betekenis van de restaurants, het verschil tussen de geleefde werkelijkheid en de blik van buiten, terugnemen van het eigen verhaal en vertellen tegen een achtergrond die zo makkelijk gekaapt wordt door stereotypes.
En we kijken uit naar de toekomst: welke verhalen kunnen niet wachten, wat is het belang van culinaire vertellingen, welke ruimte is er nodig?

We organiseren dit programma in samenwerking met Nijgh Cuisine. In 2023 publiceerde de uitgeverij een kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen, dat direct een klassieker werd: Chin. Ind. Rest. kookboek. Het won datzelfde jaar dan ook de vakjuryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek en is inmiddels aan een vierde druk toe. 

 

Sun Li (Hong Kong, 1980) werkt als jurist en heeft een dubbelleven als schrijver. Ze schreef De zoetzure smaak van dromen, een coming-of-age binnen de muren van een Chinees-Indisch restaurant. Ze stond aan het roer van het kinderboek Rebelse meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen en de theatervoorstelling Happy in Holland, en het Chin. Ind. Rest. Kookboek, dat is bekroond als Gouden Kookboek. Dit jaar verschijnt haar eerste roman.

Foto: Isabel Sánchez Olid

Charlotte Ha (1995) studeerde af aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater in Amsterdam. Ze is te zien als actrice in verschillende theater- en filmproducties. Onlangs speelde ze de hoofdrol in het toneelstuk Happy in Holland, geregisseerd door Char Li Chung en geschreven door Sun Li en Tjyying Liu, over een liefdevolle botsing tussen moeder en dochter, op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant. Daarnaast werkt ze ook als stemactrice, is ze een vast lid van de cast van De club van Sinterklaas en speelde ze in verscheidene kindervoorstellingen zoals André het astronautje, Paw Patrol en Gewoon zoals je bent.

Foto: Masha Osipova

Maria Lam debuteerde met kook- en verhalenboek Maancake & Jasmijn (ROSE stories), waarvoor ze de levensverhalen optekende van twintig Chinees-Nederlandse moeders. Daarnaast is ze een van de hoofdauteurs van de populaire bundel Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, en schreef ze mee aan kruidenkookboek Herbal Heroines. Zelf grootgebracht als jongste dochter in een gezin met zes sterke vrouwen, vormen inspirerende vertellingen over levensechte heldinnen de rode draad in haar verhalen.

Yan Ting Yuen is gelauwerd filmmaker en scenarioschrijver. Haar carrière beslaat vele films uitgezonden op (inter)nationale televisie en vertoond op prestigieuze filmfestivals in binnen- en buitenland. Ze is mede-auteur van het Chin. Ind. Rest. Kookboek en onlangs kwam haar eerste speelfilm als scenariste uit, Happy Palace.

Foto: Jimmy On The Run

Hui-Hui Pan houdt zich bezig met inclusieve media, cultuur en beeldvorming. Als oprichter van Pan Asian Collective zet zij zich in voor meer representatie en zichtbaarheid van mensen met Aziatische roots in Nederland. Daarbij vindt zij het belangrijk dat authentieke verhalen in kunst, media en cultuur gemaakt en verteld worden door, voor en met de mensen over wie het gaat.

Foto: Jois Ang

Danny Lee is een creatieve veelvraat en mede-eigenaar van een aantal horecazaken, waaronder Chin Chin Club, Café Wu en Mesiba. Hij heeft jarenlang in de keukens van verschillende restaurants gewerkt en is een van de auteurs en bijdragers aan het Chin. Ind. Rest. Kookboek.