SLAA

SLAA

Bijlmer Boekt! met o.a. SugaCane en Vamba Sherif

Bijlmer Boekt! met o.a. SugaCane en Vamba Sherif

di 29 maart 2022
20:00
Bijlmer Parktheater

Bijlmer Boekt! is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost. In het Bijlmer Parktheater nodigt auteur en initiatiefnemer Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een interdisciplinaire avond vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater.

Met deze keer onder andere: schrijvers Vamba Sherif en Roziena Salihu, een Bijlmerverhaal door rapper SugaCane, een stuk van theatermaker en choreochraaf Mohammed Yusuf Boss en muziek door MAURINO solo & unplugged.

 

SugaCane is één van de grondleggers van de Amsterdamse hiphopstraatcultuur eerste uur. Begonnen als breakdancer, gevolgd door een kortstondige carrière als beatboxer. Dit resulteerde uiteindelijk bij de jonge Cane als een vurige, gepassioneerde battlerapper.

Al snel maakte de jonge SugaCane naam in de scène en leverde hij vele voorprogramma’s als support act voor internationale rapartiesten, waaronder Snoop Doggy Dog en Wu-Tang Clan. Niet alleen verzorgde sugacane de eerste Engelstalige geluidsklanken in onze rapgeschiedenis van de jaren ‘90, maar ook maakte SugaCane al snel de internationale sprong naar Amerika en nam daar met verschillende grootheden binnen de rapcultuur muziek op. Grootheden zoals Redman en Sean Price zijn legendarische samenwerkingen geworden die veelzeggend zijn betreffende de internationale capaciteit van onze Amsterdamse straatrapper.

Als oud parttime muziekdocent in de jeugdgevangenis in Sassenheim, presenteert SugaCane nu de dag van vandaag een welbesproken podcast ‘de doofpod!’ en heeft recentelijk als Engelstalige rapper voor het eerst twee Nederlandstalige singles in eigen beheer gereleased. Dit zijn de tracks ‘Typisch Amsterdams’ en ‘Sta op!’. Hij werkt momenteel weer aan vertrouwd Engelstalig materiaal voor zijn verdere journey in life.

Roziena Salihu noemt zichzelf een multidisciplinaire maker waarbij het woord de basis blijft in alles wat ze doet. Zes jaar geleden startte zij met schrijven bij de Poetry Circle Nowhere. Inmiddels is ze gepubliceerd in de bundel En ze leefde nog (Uitgeverij Rorschach), en in de bloemlezing Hardop – samengesteld door Babs Gons (Atlas Contact).

Daarnaast schreef ze korte fictie verhalen voor onder meer Revisor, de Sampler van Das Mag (2020) en debuteerde ze in 2019 met haar eerste korte documentaire Fufu met appelmoes voor VPRO-Dorst. Hiervoor schreef ze haar eigen voice-over en sprak ze deze in.

Tot slot maakte ze in 2021 een interviewserie voor 3voor12 genaamd –  De Bagagedrager – waar ze met artiesten terug gaat naar plekken die veel voor hen hebben betekent. Hiervoor deed ze zowel de regie als de interviews.

 

Vamba Sherif is schrijver, journalist, essayist en filmrecensent. Sherif werd geboren in het noorden van Liberia en groeide op in Koeweit, waar hij naar de middelbare school ging. Hij ontvluchtte Koeweit tijdens de eerste Golfoorlog en kwam in 1993 in Nederland terecht.

Hij heeft een aantal romans geschreven. In 1999 verscheen zijn debuutroman Het land van de vaders, over het ontstaan van Liberia als eerste Afrikaanse republiek in 1822.

In Zwijgplicht (2007), een detective over een man die een verdwijning onderzoekt, beschrijft Sherif hoe macht en machtsmisbruik werken. Zwijgplicht werd een succes: het werd in Duitsland gekozen als een van de beste vertaalde romans van 2009.

Daarna verscheen De Getuige (2011), een scherp portret van Nederland in verandering. Zijn roman De Zwarte Napoleon (2015) is een ambitieus opgezet epos over Samori Touré, die aan het eind van de 19e eeuw een imposant rijk stichtte in Afrika.

Sherifs werk is in veel talen verschenen, waaronder Engels, Frans, Duits, Spaans en het Indiase Malayalam. Hij publiceerde daarnaast journalistiek werk, essays, verhalen, filmrecensies, columns en opiniestukken in onder meer The New York Times, het Duitse Kulturaustausch, African Writing, Trouw, Volkskrant, NRC en ZAM-Magazine. Met Ebissé Rouw stelde hij in 2018 de bundel Zwart samen, een unieke bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

In april 2021 verscheen zijn memoir Ongekende liefde, waarin hij in een briefvorm zijn levensverhaal vertelt aan zijn tienjarige dochter Bendu. Over zijn werk schreef de Berliner Zeitung: ‘Sherif creëert draaikolken van Shakespeareaanse intensiteit.’

Mohamed Yusuf Boss (1986, Hargeisa, Somalië) is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Mohamed’s werk vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert Mohamed samen met creatief producent Mark Fischer een huis voor verhalen. Een plek waar ruimte is voor ieders verhaal. In 2019 won Mohamed Yusuf Boss de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Na de voorstellingen SHAN (2016), AFAR (2019) & KÓW (2020) ging de voorstelling LÍX in oktober 2021 in première. Bekijk hier de trailer!

Foto: Paul Wijsen

Maurino Alarcón is het brein achter Fiesta Macumba, het grootste Latinfeest van Nederland – met een eigen tent op Lowlands. Ook gaat hij de boeken in als de ex-frontman van de band TenTemPiés, waarmee hij meermaals de wereld heeft rondgereisd. Inmiddels is hij goed op weg met zijn nieuwste eigen project: MAURINO. Een unieke Latin sound, in samenwerking met toetsenist en producer Jori Collignon. Rauwer dan het populaire Latin urban genre dat tegenwoordig dagelijks op de radio gedraaid wordt, wél even dansbaar. ‘Het is feller. Staat dichter bij mijzelf.’

Future Latin, noemt hij het. Reggae drums, jazzy piano, dikke baslijnen. De nieuwe richting van MAURINO gaat geen enkel genre uit de weg. Zijn diephese stem en kritische Spaanse teksten zijn niet verloren gegaan in de zoektocht naar een origineel geluid. “Een geluid van nu, met het gevoel van toen.”

Tijdens zijn unieke, akoestische show in het Bijlmer Parktheater zal MAURINO het publiek van Bijlmer Boekt! een kijkje geven in de keuken van de Amsterdams-Chileense Songwriter. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en zal nummers ter gehore brengen die hebben geleid tot de nummers van zijn nieuwe plaat Ahora Si, die op 18 maart zal uitkomen.

Foto: Mariona Visser

Christine Otten is presentator en initiatiefnemer van Bijlmer Boekt!. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt is voor theater en werd vertaald in het Engels.

In 2011 verzorgde ze het Boekenweekessay Good Luck met fotokunstenaar Erik Kessels. Ze kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.

‘Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam. Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen.’ Ze is gehuwd en heeft twee volwassen kinderen.