Bijlmer Boekt! staat nog één keer op het podium
Ruim elf jaar stonden we op de planken met Bijlmer Boekt!. En nu is het dan echt tijd voor de allerlaatste editie. Maar niet getreurd, de laatste show wordt natuurlijk een knaller! We hebben geweldige artiesten op het programma staan om er een feestje van te maken: Conny Braam, Sabrina Starke, Jeffrey Spalburg, Nita Kersten en Ernestine Comvalius. Samen met presentator, auteur en initiatiefnemer Christine Otten wordt het gegarandeerd een onvergetelijke avond. Proost samen met ons voor een laatste keer op Bijlmer Boekt! in het Bijlmer Parktheater!
In Bijlmer Boekt! nodigt Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een interdisciplinaire avond vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater. Op 16 mei vindt de laatste editie plaats.
Jeffrey Spalburg behoort inmiddels tot de veteranen in de Nederlandse comedywereld. Ooit begonnen als MC doorliep hij de toneelschool en werkte hij 15 jaar als acteur voor theater, televisie en een beetje film. Hij kwam pas echt tot leven toen hij via de stand-upcomedy het cabaret ontdekte en zijn eigen platform, FATU, opzette. Vanuit het Bijlmer Parktheater en ook op andere plekken in het land is het inmiddels de langst lopende comedyshow van Nederland. Hij maakte vanaf 2007 vier avondvullende shows die ook op televisie zijn uitgezonden en tegenwoordig via verschillende online streamingsdiensten zijn te zien. Zijn laatste voorstelling BAAS staat sinds de zomer van 2021 op Netflix. De laatste paar jaar is hij zijn twee grote liefdes theater en muziek steeds meer aan het combineren en is hij te zien in grote muziektheaterproducties als It’s A Man’s World en The Soul Preacher of ‘Swingin’ Harlem. In die laatste maakte hij in 2016 zelfs zijn debuut als jazz-zanger. In juni verschijnt zijn eerste roman bij Das Mag.
Conny Braam was mede-oprichtster en jarenlang voorzitster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland. In 1992 debuteerde ze met Operatie Vula (1992). Ze schreef vervolgens de roman Zwavel (1996), die genomineerd werd voor de Gouden Strop. In 2000 verscheen het eerste deel van de romantrilogie over de familie Abraham in IJmuiden: De woede van Abraham, in 2002 gevolgd door De onweerstaanbare bastaard. Het laatste deel, Het schandaal, verscheen in 2004. In februari 2006 publiceerde Conny Braam Mandela op de koelkast, waarin zij terugkijkt op haar rol als anti-apartheidsstrijder in Zuid-Afrika, zowel voor als na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990. In 2007 verscheen de roman De Russische timmerman. In 2009 publiceerde zij de roman De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek, in 2012 de roman Sjako en in 2014 de literaire thriller Het beest van Kruger. In 2016 verscheen Ik ben Hendrik Witbooi, over de Afrikaanse ervaring met kolonialisme in de twintigste eeuw. Hendrik Witbooi was een vrijheidsstrijder die vocht tegen de Duitse keizer en Duitse kolonisten in wat later Namibië ging heten. Haar nieuwe roman Wij zijn de wrekers over dit alles verscheen in maart 2020.
Sabrina Starke is een award-winnende singer-songwriter, producer en vertegenwoordiger van self-empowerment, wonend in Rotterdam. Zij heeft een aantal prestigieuze awards op haar naam staan voor haar soulvolle muziek, waaronder twee Edison Awards (Beste Nieuwkomer van 2009 en The Edison Jazzism People’s Choice) en twee Radio6 Awards (Best Album 2013 en Best Song 2015). In 15 jaar heeft Sabrina een groot aantal singles uitgebracht, afkomstig van haar 6 albums. In 2008 verscheen haar inmiddels platina debuutalbum YellowBrickRoad waarop de hitsingle “Do for Love” staat. Dat album kwam uit op het legendarische jazz-recordlabel ‘BlueNote’. Ze werkte samen met het wereldberoemde Metropole Orkest aan een album genaamd Lean on me, the songs of Bill Withers.
Nita Kersten (1983) studeerde in 2011 af aan de Theaterschool in Amsterdam. Haar eerste producties maakte ze o.a. bij MC Theater, het Bijlmer Parktheater en op festivals. In 2016 richtte ze samen met Dionne Verwey het collectief Sir Duke op, met wie zij als Nieuwkomers bij Orkater de muziektheaterhits De Blackout van 77 en Hatta en de Kom maakte. De komende jaren richt Kersten zich bij diverse gezelschappen zoals Toneelschuur Producties, Orkater en de Veenfabriek op de ontwikkeling en regie van nieuwe toneelteksten die de Nederlandse en internationale theater canon kunnen verbreden en verdiepen.
Ernestine Comvalius (Paramaribo, 1954) is mede-initiatiefnemer en de eerste directeur van het Bijlmer Parktheater en was daarvoor directeur van Krater Theater. Ze staat aan de wieg van de Jeugdtheaterschool Zuidoost en de Theater Werkplaats Zuidoost, welke later zijn opgegaan in het Bijlmer Parktheater. Sinds haar pensionering in 2021 is ze ook actief als toezichthouder en bestuurder van onder andere The Black Archives, Stichting Democratie en Media, Theater Rotterdam en het literair festival Read My World. Ze heeft verschillende essays geschreven die gepubliceerd zijn in boeken als Slavernij in de Oost en West en Liberté, Egalité, Beyoncé. In het stadsdeel waar zij woont, is zij als bloeicoach betrokken bij de ‘healing gardens’. Dit initiatief van Ama Koranteng Kumi, genaamd Bloei en Groei, is gericht op vrouwen uit Zuidoost die via tuinieren de tijd nemen om aan zichzelf te werken.
Pablo Nahar (Paramaribo, 1952) is een Surinaams-Nederlands musicus en componist. Hij speelt basgitaar en contrabas en leidde verschillende muziekensembles. Hij is een van de pioniers in de Paramaribop en wordt wel de Grand Old Man van de Surinaamse jazzmuziek genoemd. Pablo is een vaste gast en bijzondere gast bij Bijlmer Boekt! en is voor de laatste editie vrijwel onmisbaar.
Christine Otten is presentator en initiatiefnemer van Bijlmer Boekt!. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt is voor theater en werd vertaald in het Engels.
In 2011 verzorgde ze het Boekenweekessay ‘Good Luck’ met fotokunstenaar Erik Kessels. Ze kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.
‘Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam. Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen.’ Ze is gehuwd en heeft twee volwassen kinderen.