Bijlmer Boekt! met o.a. Adriaan van Dis & Jeffrey Spalburg
Verhalen & Variété
Bijlmer Boekt is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost. Vier keer per jaar nodigt schrijfster en initiatiefneemster Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die een ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een grensoverschrijdende krachtenbundeling vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater.
Met op dinsdag 17 december: Adriaan van Dis, Jeffrey Spalburg, Tina Krikke & Emen Aksakin, Urmi Plein en Joya Mooi.
Adriaan van Dis groeide op in Bergen, temidden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs-) geschiedenis. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij NRC Handelsblad, waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle ‘Nathan Sid’, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman ‘Indische duinen’, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 2014 verscheen Van Dis’ ‘Ik kom terug’, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs 2015 ontving. In hetzelfde jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs.
Tina Krikke is zangeres, actrice en theatermaker in opleiding aan Theaterschool de Trap. Ze heeft veel van haar creativiteit te danken aan haar schooltijd op de OSB in Amsterdam Zuid-Oost. Eren Akşahinis een Bağlama speler, multi-instrumentalist en componist. Zijn muziek, een synthese tussen Anatolische folk en westerse klassieke timbres, mag moderne Anatolische folk muziek genoemd worden.
Theater en muziek zijn Jeffrey Spalburgs twee grote liefdes. In verschillende (underground) rapgroepen en later in een aantal bands (o.a.The Hipbone Connection en Saskia Laroo) leerde hij de kunst van het MC’en. Later, onder de naam Brothers Of Showbizz presenteerde hij jarenlang met Najib Amhali diverse festivals. Hij was de vaste schrijver van cabaretier Jörgen Raymann, zowel voor zijn drie avondvullende shows als zijn televisieproducties. Sinds 2005 is Spalburg vast verbonden aan het Comedy Cafe in Amsterdam. In november 2008 ging zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling Brommers Kiek’n in première. Het nummer Hengelo-o-o uit zijn voorstelling Baas werd als single uitgebracht in december 2012 maar het werd pas een hit nadat in juli 2013 de videoclip werd gepubliceerd. De clip ging binnen 24 uur viral en behaalde zelfs het NOS Journaal. De remix van Hengelo-o-o, getiteld Paramaribo-o-o die hij samen met Kenny B maakte, volgde in december 2013 en stond acht weken bovenaan de hitlijsten in Suriname. In Nederland schopte het nummer het ook tot de nummer één positie bij jongerenzender FunX. Tegenwoordig is Jeffrey een graag geziene gast in grote muziektheaterproducties, zoals Swingin’ Harlem, It’s A Man’s World en Crooners Night Club.
Urmie Plein studeerde in 1993 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Vervolgens speelde zij bij diverse Theatergezelschappen waaronder Stichting Julius Leeft onder regie van John Leerdam, Stichting ZEP onder regie van Peter Pluymaekers, Theatergroep Siberia, de Paardenkathedraal en Vis à Vis. Daarnaast speelde zij in een groot aantal Nederlandse tv-series,- en films, zoals de rol van Deloris de Vroom in Adam e.v.a.; Volgens Robert, De Koning van Katoren, Alleen maar Nette Mensen, Ollie, Skin, Goudkust, Onderweg naar Morgen en Sekjoeritie. Urmie is docent Drama op Jeugdtheaterschool Hofplein, geeft bedrijfstrainingen en acteurs workshops op scholen. Onlangs heeft zij haar medewerking verleend aan 200 Jaar Koninkrijk.
Joya Mooi heeft vele muzikale gezichten die allemaal worden gekenmerkt door haar achtergrond als conservatorium-getrainde muzikant. De Amsterdamse zangeres is sterk beïnvloedt door jazz, hiphop en R&B, genres die ze vloeiend met elkaar verbindt in haar werk. Met haar wortels in Zuid-Afrika geeft Joya inzicht in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora. Relaties, identiteit en bijbehorende terugkerende onderwerpen in muziek, die ze zal opnemen in haar aankomende album dat in de tweede helft van 2019 wordt uitgebracht.