SLAA

SLAA

Bijlmer Boekt! met o.a. Chris Polanen en Jetty Mathurin

Bijlmer Boekt! met o.a. Chris Polanen en Jetty Mathurin

di 12 december 2017

Bijlmer Boekt! is een avondvullend programma vol literatuur, muziek en feest in Amsterdam-Zuidoost. Bij Bijlmer Boekt! wordt gestreefd naar een diverse line-up waarbij verschillende culturen worden verbonden, waarin plaats is voor gevestigd én opkomend talent en waarin de focus ligt op het verhaal in de breedste zin van het woord.

Met: Vonne van der Meer, Jetty Mathurin, Stacey Esajas, Chris Polanen en een preview van muziektheater Woiski vs. Woiski (Orkater & het Bijlmer Parktheater)
Muziek: Andro Biswane
Presentatie: Christine Otten

 

Vonne van der Meer (1952) debuteerde in 1985 met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen. Vanaf dat moment publiceerde zij elke twee, drie jaar een nieuwe novelle, roman of verhalenbundel. Hoewel zij met romans als De reis naar het kind (1989) van meet af aan een vaste lezersschare aan zich wist te binden, werd zij in 1999 bekend bij een groter publiek met de roman-in-verhalen Eilandgasten. Veel van haar boeken zijn vertaald, o.a. in het Duits en Frans. Sinds 2014 geeft zij les aan de afdeling schrijven van de Brusselse film- en televisieacademie het Ritcs.

Chris Polanen (1963) is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schreef columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschenen. Met zijn korte verhaal ‘Carnaval’ won hij in 2011 de belangrijkste literaire prijs in Suriname, de verhalenwedstrijd van De Ware Tijd Literair. Onlangs verscheen van hem de roman Waterjager, een apocalyptische debuutroman over de zoektocht naar een thuis.

Voor Jetty Mathurin (1951) is cabaret dé manier om haar eigenzinnige kijk op de samenleving vorm te geven. De Volkskrant: ‘Sinds zij in 1985 startte met het maken van cabaretvoorstellingen is ze uitgegroeid tot de diva van het geëngageerde cabaret.’ Algemeen Dagblad schreef eerder: ‘Jetty Mathurin is voor het theater geboren. PUNT.’ Nationale bekendheid kreeg Jetty als Smorrie in de dramaserie Vrouwenvleugel en o.a. Oppassen, Bradaz, Otje, Costa en Baantjer.

Stacey Esajas (1983) is presentatrice, comédienne en actrice geboren en getogen in Amsterdam. In de afgelopen twaalf jaar heeft zij al veel mooie dingen voor een zeer breed publiek gedaan, waaronder het presenteren van de vierdelige NTR jongeren televisieserie De slavernij voorbij? Sinds september 2017 tourt zij, met Jetty Mathurin e.a., door het land met de voorstelling De overdracht. De Theaterkrant schrijft hierover: ‘We krijgen ook een mooi toekomstperspectief voorgeschoteld.Met een figuur als Stacey Esajas kan het Nederlands cabaret voorlopig nog wel even voort.’

‘BB met R… Dat is bruine bonen met rijst…’ Wie kent deze tophit uit de jaren ’50 van Max Woiski Sr. niet? 
Woiski vs. Woiski is een muzikale battle tussen vader en zoon. Een schrijnend levensverhaal van vader en zoon Woiski die ondanks hun moeizame verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek. Een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur allesbepalend lijkt te zijn.
Woiski vs. Woiski is vanaf 10 januari 2018 te zien.
Coproductie: Orkater en het Bijlmer Parktheater
Spel: Mike Libanon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Michiel Blankwaardt en Gery Mendes
Regie: Geert Lageveen

Bijlmer Boekt! is een programma van SLAA, het Bijlmer Parktheater en Christine Otten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.