Bewuste buitenstaander: Josepha Mendels
Reserveren: Tickets
‘De maatschappij schrijft mij niets voor. Ik doe alleen waar ik zin in heb. Ik zal sterven als een niet-nette dame.’
En dat deed ze. Als een van de eerste vrouwen was auteur Josepha Mendels bewust ongehuwd moeder. Ze maakte er een punt van nergens bij te horen. Niet bij feministen, niet bij schrijvers, niet bij joden. Haar eerste roman, Rolien en Ralien, werd zeer goed ontvangen (‘vitaal, geladen proza’ en ‘een voortreffelijk boek dat bij herlezing wint’). Dat smaakte naar meer: er volgden twaalf romans, zo ook Je wist het toch, nu heruitgegeven door Cossee.
Voor haar oeuvre ontving ze in 1986 als eerste de Anna Bijnsprijs.
Mendels was een flamboyante persoonlijkheid met een droevige geschiedenis. De moord op haar hele familie tijdens de Tweede Wereldoorlog wierp niet alleen een schaduw op haar succes, maar op haar hele leven.
Wie was deze vrouw? Die de verwachtingen van haar omgeving en de maatschappij overwon en haar eigen weg koos? Die de jonge Simon Vinkenoog tot haar minnaar maakte, en Anna Blaman tot haar vriendin? En waarom is haar werk nog steeds zo belangrijk?
Dat verkennen we via lezingen, columns, voordrachten en interviews van en met: Sylvia Heimans (biografie Josepha Mendels. Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame), Margriet van der Linden, Marjolijn van Heemstra en Roos van Rijswijk.
De avond staat onder leiding van Jasper Henderson.